Czerwony przewodnik Michelin
Przewodniki Michelin można podzielić na serię czerwonych przewodników kulinarnych, opisujących hotele i restauracje, oraz serię zielonych przewodników turystycznych, opisujących miasta, regiony i państwa pod kątem ich atrakcyjności turystyczno-krajoznawczej. Z wiadomych względów, mnie najbardziej interesuje czerwony przewodnik, który identyfikuje i klasyfikuje najlepsze restauracje na świecie. Przewodnik Michelin istnieje od 1900 roku, natomiast najpopularniejszy symbol gwiazdek zastosowano po raz pierwszy w 1926 roku.
Ten czerwony przewodnik Michelin z 1900 r. został niedawno sprzedany na aukcji za 30 000 Euro (ok. 130 tys. zł) – © AFP-Relaxnews
Symbole oceny Michelin
Obecnie w czerwonym przewodniku Michelin znajdziecie trzy typy oznaczeń:
Gwiazdki – od do – przyznawane są za walory smakowe potraw. Doceniane są szczególnie dania innowacyjne, wykorzystujące najnowsze techniki obróbki surowców. Bardzo wysoko cenione są także dania wykorzystujące lokalne i sezonowe produkty. Sztućce – od 1 do 5 sztućców (łyżka & widelec) – przyznawane za komfort restauracji: wystrój, jakość obsługi i atmosferę lokalu. Bib Gourmand – przyznawane są restauracjom z bardzo dobrym jedzeniem za niższą cenę. Symbol odnosi się do maksymalnej ceny trzydaniowego pełnego posiłku i uwzględnia ceny za podobne dania w innych lokalach w rejonie.
Polskie restauracje wyróżnione w czerwonym przewodniku
(aktualizacja: wrzesień 2023)
W aktualnym przewodniku Michelin Main Cities of Europe, z Polski wyróżniono restauracje z Krakowa, Warszawy i Poznania. Aktualnie w Polsce są 3 restauracje wyróżnione gwiazdkami, w tym krakowska Bottiglieria 1881 ma ich przyznanych aż dwie. Pozostałe z jedną gwiazdką to warszawska Nuta i poznańska Muga.
- Aktualna lista krakowskich restauracji MICHELIN
- Aktualna lista warszawskich restauracji MICHELIN
- Aktualna lista poznańskich restauracji MICHELIN