Przejdź do treści

Kawa po grecku

Kawa po grecku to zarówno parzona gorąca kawa sypana, jak i zimne kawy na bazie espresso lub kawy rozpuszczalnej.

Ellinikos Kafes

Typowa grecka kawa, to właściwie kawa po turecku, mimo, że jest to aktualnie stwierdzenie politycznie niepoprawne. Współcześnie jest to kawa mniej popularna, szczególnie wśród młodych Greków. Starsi nadal bywają widziani w kafenijach, ale to miejsca dość specyficznie i kulturowo archaiczne.

Ellinikos Kafes parzy się w specjalnym miedzianym tygielku (briki) podgrzewanym na gorącym piasku (hawoli) lub na małym palniku. Kawa jest mocna, esencjonalna, dość gorzka, podawana w małych filiżankach. Z kawą serwowana jest szklanka wody i słodki dodatek, najczęściej jest to galaretka lokum lub ciasteczko koulourakia.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Julia (@iouliakotsareli)

Freddo

Najpopularniejszą aktualnie grecką kawą jest zimne Freddo na bazie espresso, które w Grecji występuje w dwóch wariantach: Freddo Espresso i Freddo Cappuccino. Pierwsza opcja, to podwójne espresso, z ewentualnym dodatkiem cukru, zmieszane z kostkami lodu w shakerze lub specjalnym mikserze. Natomiast, Freddo Cappuccino jest wersją espresso, z niewielką ilość zimnego spienionego mleka (afrogala).

Zamawiając freddo musicie wskazać stopień słodkości kawy, ponieważ cukier dodawany jest przed miksowaniem. W zasadzie preferencje względem słodzenia musicie określić w przypadku każdej greckiej kawy, ponieważ zawsze cukier dodawany jest na etapie przygotowania.

  • sketos – kawa bez cukru,
  • metrios – kawa z 1 łyżeczką cukru,
  • glykos – kawa z 2 łyżeczkami cukru,
  • variglykos – kawa z dodatkiem 3 łyżeczek cukru

Np. jeśli oczekujecie zimnego espresso bez mleka z niewielkim dodatkiem cukru, zamawiacie freddo espresso metrio.

FrAPPE

Frappé to orzeźwiająca kawa mrożona z dużą ilością piany. Składa się z rozpuszczalnej Nescafe Classic, wody, kostek lodu i opcjonalnie cukru.

Ten rodzaj kawy został przypadkowo wynaleziony w 1957 roku przez Dimitrisa Vakondiosa podczas Międzynarodowych Targów Saloniki. Z potrzeby chwili, przedstawiciel firmy Nescafe zalał kawę instant zimną wodą, a póżniej próbując zapewnić jej pełne rozpuszczenie wielokrotnie przelewał ją tak, że wytworzył delikatną piankę.

Dziś (Nescafe) frappe możecie przygotować zarówno w shakerze, jak i mikserze co jest prostsze i daje o wiele lepsze efekty. Napełniamy szklankę do połowy kostkami lodu i wlewamy mieszaninę kawy rozpuszczalnej, cukru i wody. Powinna pojawić się charakterystyczna gęsta, kremowa piana. Dopełniamy szklankę wodą lub zimnym mlekiem (me gala). Gotowe!

Na blogu znajdziesz też inne wpisy na temat greckiej kuchni oraz praktyczne wskazówki z wyjazdu na Santorini.

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.