Przejdź do treści

Kategoria: AMERYKA ŁACIŃSKA

10 dań, których trzeba spróbować w Peru

Peru to kraj, w którym jedzenie uznawane jest za najważniejszą aktywność człowieka. Kraj w którym można znaleźć kilka tysięcy odmian ziemniaków,  tysiące owoców i warzyw, prawie wszystkie owoce morza, ryby, mięsa. Siedziba Międzynarodowego Centrum, w którym prowadzone są zaawansowane badania nad pierwszym ziemniakiem marsjańskim. Mekka gastronomiczna Nowego Świata, kulinarny raj dla eksperymentatorów. W końcu, to kraj ze stolicą kulinarną Ameryki Łacińskiej, najciekawszy i najbardziej dostępny rynek restauracyjny na świecie. Kraj, który kulinarnie mnie zachwycił, miejsce do którego planuję wracać i który chciałabym smakować po częstokroć.

Podziel się opinią

Boliwia – 3 dni w magicznym parku Eduardo Avaroa

Boliwia jest krajem trudnym turystycznie. To chyba jedno z niewielu miejsc na ziemi, gdzie podróż jest utrapieniem. Warto jednak trochę się natrudzić, odbyć kilka starć w nieprzyjaznymi Boliwijczykami i wspólnie z tabunem turystów udać się odkryć samemu niezwykłe Salar de Uyuni i rezerwat narodowy Eduardo Avaroa.

14 komentarzy

Kostaryka – Rajski rezerwat Manuel Antonio

Park Narodowy Manuel Antonio to najmniejszy, ale też najpopularniejszy rezerwat przyrody w Kostaryce. Założony w 1972, swoją nazwę otrzymał na cześć hiszpańskiego żołnierza, który został zabity podczas walk z Indianami Quepoa. Teren parku obejmuje las deszczowy, wodospady, trzy duże plaże i kilka wysepek wokół, których znajduje się rafa koralowa. W parku można spotkać leniwce, szopy, iguany, wyjce, krokodyle i różne gatunki małp.

Podziel się opinią