Skip to content

Senses – Włoch zdetronizował Amaro

Michelin: Gwiazdka Michelin (od 2016) • 3 symbole sztućców | Gault & Millau PL: 4 czapki
Kuchnia: polska, francuska, włoska, innowacyjna, nowoczesna, elegancka
Szef kuchni: Andrea Camastra (Włoch z Bari)
Restauracja: Senses znajduje się w pobliżu zabytkowej reduty Banku Polskiego w Warszawie. Do dyspozycji gości jest 13 stolików w eleganckiej, ale minimalistycznej i nowoczesnej przestrzeni. Czynna od poniedziałku do soboty, w godz. 17.30-22.00 (ostatnie zamówienie).
Menu: Restauracja nie oferuje stałej karty menu. Zgodnie z tym co podaje na swojej stronie – Senses to projekt, który zakłada ciągły proces kreacyjny. Dania zmieniają się wraz z sezonami oraz dostępnością produktów. W menu znajdują się dekompozycje polskich tradycyjnych dań, z dużymi wpływami kuchni włoskiej i francuskiej. Dania przygotowywane są z wykorzystaniem nowoczesnych technik kulinarnych. Do wyboru są 3 warianty degustacyjne – 3, 8, 11 dań. Dodatkowo podawane są bardzo bogate amuse-bouche i petits fours. Ceny odpowiednio 170, 310, 500 zł. Do każdego rachunku doliczany jest napiwek w wysokości 10% serwisu.
Lokalizacja: Warszawa,
ul.Bielańska 12 | sensesrestaurant.pl

8 daniowe menu degustacyjne

Amuse-bouche: Świetne pierwsze wrażenie robi bardzo bogata oferta przystawek. Na stole lądują m.in. krokieciki, bliny z łososiem, ciasto filo z rillettes, sardynki w tempurze, skompresowana rzodkiewka z ogórkiem. Tradycyjnie w takich miejscach serwowane jest własne pieczywo, a tutaj dostajemy genialny chlebek buraczany, podawany z masłem truflowym i kropelkami płynnego dżemu jabłkowego – 5/5!

#1: Troć, pestki dyni, czerwony kawior, chrzan, jabłko – 5/5

#2: Pierogi ruskie, czarny kawior, słonina – 5/5

#3: Kanapka z pasztetem – tyle, że pasztet to tak naprawdę autorska dekompozycja terriny z foie gras, a chleb to bułeczka (francuska brioszka) nadziewana kaczką. Przy stoliku, do kamiennego naczynia nalewane jest dodatkowo grzybne consomme – 4/5

#4. Turbot, groszek, szparag, ostryga – 4/5

#5. Pomidor, tuńczyk, burrata, Joselito – 5/5

#6. Żeberko wołowe, polska korma, czosnek niedźwiedzi, trufla bianchetto – 5/5!!

#7. Gulasz, ośmiornica, kalmar, śmietana – 4/5

#8. Biała czekolada, grejpfrut, liść laurowy, jałowiec – 4/5

Petit fours: Dymny spektakl z małymi cukierniczymi cudeńkami: mikro pączuś i serniczek, czekoladowe kulki z marakują, włoskie cannoli; była tez kawka i cygaro, ale o tym cicho sza, dajcie się zaskoczyć – 5/5!

Cena: 710 zł/2 os., w tym zestawy degustacyjne, napoje i napiwek
Ocena: Jedzenie 5 /zachwycające dania i zaskakujące dodatki • Obsługa 4,5 /miło i bez nadęcia Miejsce 4,5 /elegancko i przestrzennie; świetne połączenie starych murów z nowoczesnym wnętrzem;

Źródło title photo:  ⓒ Senses official website

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

%d bloggers like this: