Peru to kraj, w którym jedzenie uznawane jest za najważniejszą aktywność człowieka. Kraj w którym można znaleźć kilka tysięcy odmian ziemniaków, tysiące owoców i warzyw, prawie wszystkie owoce morza, ryby, mięsa. Siedziba Międzynarodowego Centrum, w którym prowadzone są zaawansowane badania nad pierwszym ziemniakiem marsjańskim. Mekka gastronomiczna Nowego Świata, kulinarny raj dla eksperymentatorów. W końcu, to kraj ze stolicą kulinarną Ameryki Łacińskiej, najciekawszy i najbardziej dostępny rynek restauracyjny na świecie. Kraj, który kulinarnie mnie zachwycił, miejsce do którego planuję wracać i który chciałabym smakować po częstokroć.
Podziel się opiniąKategoria: Kuchnia peruwiańska
Powracamy z egzotycznymi owocami z Ameryki Łacińskiej. Pierwsze zestawienie dotyczyło Ekwadoru, teraz przedstawiamy soczyste owoce z Peru. Najsmaczniejsze egzotyczne owoce, których koniecznie spróbujcie na wyjeździe lub gdy znajdziecie je w Polskich sklepach.
3 komentarzeAmeryka Południowa jeszcze do niedawna nie była tak popularnym celem podróży jak np. Azja Południowo-Wschodnia. Sporo już wiemy o kuchni azjatyckiej, potrafimy nazwać wiele dań i smaków. Sytuacja jest zgoła odmienna w przypadku kuchni południowoamerykańskiej, dlatego postanowiłyśmy przybliżyć Wam ten kontynent kulinarnie. Zaczniemy od sosów. Każdy z nich jest niezwykle charakterystyczny dla dań kuchni regionu. Zielony, czerwony i żółty.
2 komentarzeKuchnia Ameryki Południowej. Targi, bazary znajdziecie w każdym mieście i nie są to tylko stoiska z owocami … Są to wielkie centra gastronomiczne miast.
1 KomentarzRestauracja Central w Limie. Relacja z wizyty w najczęściej nagradzanej restauracji w Ameryce Południowej.
1 Komentarz