Przejdź do treści

Turyn – przewodnik kulinarny po stolicy Piemontu

Turyn, stolica Piemontu, słynie z bogatej historii, architektury, okazałych pałaców, ogrodów i muzeów sztuki. Miasto jest położone u stóp Alp, co dodaje mu malowniczości i sprawia, że jest doskonałą bazą wypadową do odkrywania okolicznych górskich krajobrazów. Turyn to także miejsce, które ma wiele do zaoferowania miłośnikom kulinariów.

Kuchnia piemoncka

Kuchnia piemoncka, stanowi mieszankę tradycyjnej, prostej kuchni włoskiej oraz  kulinarnych wpływów, mieszkającej tu przed laty, francuskiej arystokracji.  Słynie z doskonałych serów, wyjątkowego uwielbienia dla czekolady i orzechów oraz niewątpliwego rarytasu jakim są białe trufle (piemonckie).  Z tego regionu pochodzą jedne z najlepszych włoskich win Barolo, Barbaresco i Barbera. Tutaj  wymyślono recepturę aromatycznego ziołowego wermutu, który zrodził kulturę aperitivo. Powstała tu również jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek kawy na świecie. 

Buongiorno!

 
Włosi o poranku preferują lekkie i szybkie posiłki, skupiają się głównie na kawie i słodkich wypiekach. Nie inaczej jest w Turynie, gdzie najczęściej na śniadanie wybierane są zestawy cappuccino z rogalikiem cornetto. W Piemoncie dużą popularnością cieszą się także, wymyślone tutaj, trójkątne kanapki tramezzino. Powstają one ze specjalnego miękkiego białego chleba tostowego bez skórki (pancarre). Pierwsze tramezzini wypełnione były masłem i  anchovies. Współczesne serwowane są we wszystkich możliwych kombinacjach, od najprostszych  po wyszukane z truflami lub homarem. Typowe dla Turynu to tramezzini z wołową bresaolą, tuńczykiem i karczochami (tonno e carciofi) lub vitello tonnato.
 

Bicerin

Legendą Turynu jest bicerin, czyli tradycyjna włoska mieszanka kawy, czekolady i śmietany. Nazwa napoju pochodzi od włoskiego słowa oznaczającego „mały kieliszek”, co odnosi się do charakterystycznego szklanego naczynia, w którym podaje się bicerin. Mieszanka składa się z trzech warstw. Delikatne espresso tworzy podstawę, dodając energii i charakteru. Na nim leży gorąca czekolada, bogata i aksamitna, która otula kubek słodkim zapachem. Na samym szczycie znajduje się gęsta śmietana, która dodaje kremowego smaku i pięknie kontrastuje z innymi składnikami.

Aby spróbować klasycznego bicerinu, warto udać się do jednej z tradycyjnych kawiarni, takich jak słynna ?Caffè Al Bicerin. Ta kultowa kawiarnia istnieje od 1763 roku i jest jednym z najstarszych miejsc serwujących ten kawowy napój. Kolejnym adresem, który warto rozważyć, szczególnie ze względu na wnętrza i historie klienteli, jest ?Cafe Baratti & Milano. W tym miejscu obowiązkowym punktem do kawy są również małe ciasteczka bignole oraz praliny z orzechami laskowymi gianduiotto. Niesamowitym, i chyba najładniejszym, wnętrzem może pochwalić się ?Cafe San Carlo, która serwuje głównie kawę Lavazza. Dla równowagi smaku, na kawę speciality proponuję wpaść do?Orso Laboratorio Caffe.

Lavazza

Kontynuując temat kawowy,  istotnym miejscem na trasie kulinarnego zwiedzania Turynu jest bez wątpienia? Muzeum Lavazza. Znajduje się ono w siedzibie głównej firmy, trochę poza głównym planem miasta. Muzeum oferuje podróż przez historię kawy, począwszy od jej odkrycia i rozpowszechnienia w Europie, aż do współczesnych trendów baristyki. Przechodząc przez różne sekcje muzeum, macie okazję poznać zarówno proces produkcji kawy, jak i wpływ marki Lavazza na kulturę kawową. W muzeum znajduje się kilka interaktywnych wystaw, które angażują zmysły i umożliwiają eksplorację różnych aspektów uprawy i produkcji kawy. Można tam zobaczyć również unikalne eksponaty, takie jak starodawne maszyny do parzenia kawy i historyczne reklamy marki Lavazza. Zwiedzanie kończy degustacja.

Piola 

W Piemoncie funkcjonują typowe dla tego regionu tawerny nazywane piola. Lokale tak oznaczone, specjalizują się zazwyczaj w kuchni piemonckiej, dlatego w karcie znajdziecie głównie specjały i wina z tego regionu. W Turynie polecam?Madama Piola, w której możecie zjeść m.in: vitello tonnato czyli cienkie plasterki gotowanego cielęcego mięsa podawane z sosem z tuńczyka, tatar cruda, sos z sardynek bagna cauda, gulasz boliito, ravioli alla vernantina nadziewane ziemniakami i porami oraz ravioli agnolotti alla piemontese faszerowane mięsem i warzywami.

Oczywiście, w Turynie można też zjeść wykwintnie. W Piemoncie działa ponad 20 gwiazdkowych restauracji, w tym w samym Turynie jest ich aż 11. Jedną z restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin jest?Vintage 1997 . Podczas naszego ostatniego wyjazdu, właśnie tam udało nam się zarezerwować stolik. Była to bardzo przyjemna wizyta i wszystkie zamówione dania mogę z czystym sumieniem polecić. Na naszym stole pojawiły się m.in. przepiękna wizualnie sałatka warzywna z pysznym sosem na bazie miodu akacjowego, vitello tonnato, solidny makaron paccheri z bakłażanem i parmezanem oraz chateaubriand z tuńczyka na szpinaku. Do tego wpadły dwa desery, moje ulubione tiramisu oraz lokalny specjał zabajone. Oczywistym wyborem z win były regionalne lekkie Moscato d’Asti i czerwone Barbaresco.

Aperitivo

Integralną częścią miejskiej sceny społecznej i gastronomicznej Turynu jest kultura wieczornego aperitivo. Popularne miejsca na aperitivo znajdują się w dzielnicach San Salvario, Quadrilatero Romano i Vanchiglia. Szczególnie polecam zaglądnąć do?Affini lub do obleganego przez lokalsów?Poormanagera. Charakterystyczne dla aperitivo w Turynie są tzw. apericena czyli kombinacja aperitivo i kolacji, w ramach których można popróbować różnych włoskich przekąsek i dań. Nieodłącznym elementem spotkań są też alkohole głównie wina i wermuty, przy czym wypada choć raz zamówić drink o zobowiązującej nazwie Milano Torino.

Buon appetito!

Na zakończenie jeszcze kilka pysznych adresów. Po pierwsze lodziarnie, w?Alberto Marchetti Gelaterie i?Mara dei Boschi zjecie bardzo dobre lody i sorbety owocowe, czekoladowe i klasycznie włoskie mieszanki. Natomiast w ?Gelateria Biraghi dostaniecie świetne lody śmietankowe. Po drugie, wskazuję na ważny dla miasta food court ? Mercato Centrale Torino, a po trzecie znany w całym kraju włoski spożywczak ? Eataly.

Gdzie nocować w Turynie?

? Bardzo polecam Turin Palace Hotel, który jest świetnie zlokalizowany zarówno dla tych, którzy przylecą samolotem, jak i dla tych podróżujących pociągiem. Jest to też idealne miejsce do zwiedzania miasta, ponieważ dzieli go zaledwie 500 m od głównej alei Via Roma. Hotel w wysokim standardzie, z fajnymi wnętrzami urządzonymi w nowoczesnym i funkcjonalnym stylu z subtelnymi elementami klasycznymi nawiązującymi do pałacowej historii budynku. Hotel posiada spa, centrum fitness, restauracje oraz bar z genialnym tarasem widokowym.


PS. Poza kulinarnym szlakiem polecam:

Museo Nazionale del Cinema (Mole Antonelliana) – bilet: 10€ 
JR. Déplacé∙e∙s w Gallerie d’Italia – wystawa czasowa do 16.07.2023 – bilet: 10€ 
The World of Banksy Torino – wystawa czasowa do 3.09.2023 – bilet: 12€ 

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.