Czas na zestawienie dań z kuchni greckiej. Kuchnia ta jest dla mnie ważna, nie tylko ze względu na smak, ale również ze względu na pochodzenie moich praprzodków. Poniżej zestawiłam wam 10 dań głównych, które najczęściej wybieram w greckich tawernach. Dań, które lubię i polecam! W zestawieniu celowo brak sałatki greckiej, tzatzików i innych obowiązkowych dodatków greckiego stołu, ale te pojawią się w oddzielnym wpisie na temat greckiego mezedes .
10. Sofrito
Sofrito to grecki gulasz wołowy (rzadziej cielęcy) na białym winie. Przygotowany zawsze z dużą ilością czosnku, czasami też pietruszki. Danie podaje się tylko na ciepło, z różnymi dodatkami: makaronem, ryżem, ziemniakami, frytkami lub z favą (grecką pastą fasolą). Potrawa ta jest szczególnie popularna na Korfu.
View this post on Instagram
9. Dolmades
Dolmades to małe gołąbki zawijane w liście winogron. Farsz to najczęściej jagnięcina lub wieprzowina, w takiej wersji danie podawane jest na ciepło z sosem. Dolmades to również bardzo popularna zimna przekąska, wówczas jest to najczęściej wersja wege czyli z mocno przyprawionym ryżem. Jako meze, idealnie smakuje z greckimi pastami i gęstym jogurtem. W Grecji zjemy również klasyczne gołąbki, zawijane w liście kapusty, takie danie nosi nazwę lahanodolmades.
View this post on Instagram
8. Keftedes
Keftedes to greckie pulpety czyli kulki mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego z aromatycznymi ziołami, podawane z tzatzikami, pitą lub pieczonymi ziemniaczkami. Pod nazwa keftedakia spotkacie ich miniaturową wersję.
View this post on Instagram
7. Souvlaki
Souvlaki to chyba najpopularniejsze mięsne danie w Grecji. Istnieje zarówno w wersji fastfoodowej, jaki restauracyjnej. Souvlaki mogą to być zarówno szaszłyki wieprzowe lub drobiowe z grilla, serwowane na talerzu albo w picie z dodatkami frytek, tzatzików i warzyw. W picie z frytkami podawany jest także gyros, ale w tym przypadku mięso jest pieczone i cięte w podobny sposób jak w tureckim kebabie.
View this post on Instagram
W niektórych częściach Grecji szaszłyki podane na szpadzie / patyku to kalamaki.
View this post on Instagram
6. Gemista
Gemista (jemista) to nic innego jak faszerowane warzywa. Pod tą nazwą w Grecji możecie spotkać faszerowane papryki, pomidory, cebulę, cukinię bakłażany. Farsz to najczęściej bardzo dobrze przyprawiony ryż lub ryż z mięsem lub samo mięso. Gemista istnieje też w wersji na słodko – z serem i rodzynkami. W zależności od regionu Grecji nadziewane warzywa podawane są z różnymi sosami i dodatkami.
View this post on Instagram
5. Pasticjo
Pasticjo to grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym lub warzywami pod beszamelem. Danie idealne dla tych, którzy lubią włoską lasagne.
View this post on Instagram
4. Kalmary, ośmiornice …
W Grecji, szczególnie na wyspach, obowiązkowym punktem kulinarnych doświadczeń powinny być owoce morza. Najczęściej w menu znajdziecie kalmary, ośmiornice, małże, krewetki … Mogą być one smażone w panierce lub grillowane.
View this post on Instagram
3. Briam
Jednym z najsmaczniejszych i najłatwiejszych do odtworzenia w domu greckich dań jest briam. Warzywna zapiekanka na bazie bakłażanów, cukinii i ziemniaków. Opcjonalnie z dodatkiem pomidorów, papryki i cebuli, podawana z serem fetą.
View this post on Instagram
2. Musaka
Flagowym daniem kuchni greckiej jest bez wątpienia musaka. Warstwowa zapiekanka, która w klasycznej wersji składa się z grillowanego bakłażana lub cukinii, mielonego mięsa, ziemniaków czasami również pomidorów. Ostatnią warstwę, podobnie jak w pasticjo, stanowi beszamel i ser, który przy zapieczeniu nadaje zapiekance chrupkości.
View this post on Instagram
1. Papoutsakia
Grillowany bakłażan zapiekany z mieloną jagnięciną lub baraniną, sosem beszamelowym i serem. Wszystko to z mnóstwem ziół, serem feta i oliwą. Dla mnie danie idealne!
View this post on Instagram
🇬🇷 Wygląda smacznie? Zobacz też wpis o najsmaczniejszych greckich przystawkach 💙