Przejdź do treści

10 dań, których musicie spróbować w Grecji

Czas na zestawienie dań z kuchni greckiej. Kuchnia ta jest dla mnie ważna, nie tylko ze względu na smak, ale również ze względu na pochodzenie moich praprzodków. Poniżej zestawiłam wam 10 dań głównych, które najczęściej wybieram w greckich tawernach. Dań, które lubię i polecam! W zestawieniu celowo brak sałatki greckiej, tzatzików i innych obowiązkowych dodatków greckiego stołu, ale te pojawią się w oddzielnym wpisie na temat greckiego mezedes .

10. Sofrito

Sofrito to grecki gulasz wołowy (rzadziej cielęcy) na białym winie. Przygotowany zawsze z dużą ilością czosnku, czasami też pietruszki. Danie podaje się tylko na ciepło, z różnymi dodatkami: makaronem, ryżem, ziemniakami, frytkami lub z favą (grecką pastą fasolą). Potrawa ta jest szczególnie popularna na Korfu.

9. Dolmades

Dolmades to małe gołąbki zawijane w liście winogron. Farsz to najczęściej jagnięcina lub wieprzowina, w takiej wersji danie podawane jest na ciepło z sosem. Dolmades to również bardzo popularna zimna przekąska, wówczas jest to najczęściej wersja wege czyli z mocno przyprawionym ryżem. Jako meze, idealnie smakuje z greckimi pastami i gęstym jogurtem. W Grecji zjemy również klasyczne gołąbki, zawijane w liście kapusty, takie danie nosi nazwę lahanodolmades.

8. Keftedes

Keftedes to greckie pulpety czyli kulki mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego z aromatycznymi ziołami, podawane z tzatzikami, pitą lub pieczonymi ziemniaczkami. Pod nazwa keftedakia spotkacie ich miniaturową wersję.

7. Souvlaki

Souvlaki to chyba najpopularniejsze mięsne danie w Grecji. Istnieje zarówno w wersji fastfoodowej, jaki restauracyjnej.  Souvlaki mogą to być zarówno szaszłyki wieprzowe lub drobiowe z grilla, serwowane na talerzu albo w picie z dodatkami frytek, tzatzików i warzyw. W picie z frytkami podawany jest także gyros, ale w tym przypadku mięso jest pieczone i cięte w podobny sposób jak w tureckim kebabie.

W niektórych częściach Grecji szaszłyki podane na szpadzie / patyku to kalamaki.

6. Gemista

Gemista (jemista) to nic innego jak faszerowane warzywa. Pod tą nazwą w Grecji możecie spotkać  faszerowane papryki, pomidory, cebulę, cukinię bakłażany. Farsz to najczęściej bardzo dobrze przyprawiony ryż lub ryż z mięsem lub samo mięso.  Gemista istnieje też w wersji na słodko – z serem i rodzynkami. W zależności od regionu Grecji nadziewane warzywa podawane są z różnymi sosami i dodatkami.

5. Pasticjo

Pasticjo to grecka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym lub warzywami pod beszamelem. Danie idealne dla tych, którzy lubią włoską lasagne.

4. Kalmary, ośmiornice …

W Grecji, szczególnie na wyspach, obowiązkowym punktem kulinarnych doświadczeń powinny być owoce morza. Najczęściej w menu znajdziecie kalmary, ośmiornice, małże, krewetki … Mogą być one smażone w panierce lub grillowane.

3. Briam

Jednym z najsmaczniejszych i najłatwiejszych do odtworzenia w domu greckich dań jest briam. Warzywna zapiekanka na bazie bakłażanów, cukinii i ziemniaków. Opcjonalnie z dodatkiem pomidorów, papryki i cebuli, podawana z serem fetą.

2. Musaka

Flagowym daniem kuchni greckiej jest bez wątpienia musaka. Warstwowa zapiekanka, która w klasycznej wersji składa się z  grillowanego bakłażana lub cukinii, mielonego mięsa, ziemniaków czasami również pomidorów. Ostatnią warstwę, podobnie jak w pasticjo, stanowi beszamel i ser, który przy zapieczeniu nadaje zapiekance chrupkości.

1. Papoutsakia

Grillowany bakłażan zapiekany z mieloną jagnięciną lub baraniną, sosem beszamelowym i serem. Wszystko to z mnóstwem ziół, serem feta i oliwą. Dla mnie danie idealne!

?? Wygląda smacznie? Zobacz też wpis o najsmaczniejszych greckich przystawkach ?

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.