Moje kulinarne wojaże po Kraju Basków miały dwa główne cele. Pierwszy z nich zrealizowałam w Bilbao gdzie, skoncentrowałam się na odkrywaniu…
Podziel się opiniąKategoria: Kuchnia europejska
Gotowi na kolejną dawkę kulinarnych doznań? Jeśli tak, to zapraszam do Kraju Basków, jednego z najciekawszych kulinarnie regionów Hiszpanii. Kraj…
Podziel się opiniąGreckie meze to małe dania podawane jako przystawki przed daniem głównym lub jako biesiadne przekąski do dobrego wina, piwa lub greckiej wódki anyżowej ouzo.
Podziel się opiniąKawa po grecku to zarówno parzona gorąca kawa Ellinikos Kafes, jak i zimna kawa na bazie espresso Freddo lub kawy rozpuszczalnej Nescafe Frappe.
Podziel się opiniąGdzie nocować na Santorini – sprawdzone noclegi i restauracje w Fira, Oia, Kamari, Akrotiri Santorini gdzie spać? gdzie zjeść? co robić?
Podziel się opiniąPyszna Grecja! 10 najsmaczniejszych greckich dań! Co zjeść w Grecji? Kuchnia grecka. Kalimera: musaka, briam, souvlaki, gyros, tzatziki
Podziel się opiniąW październiku naszym głównym kierunkiem wyjazdowym był Kiszyniów (Chisinau), i odbywająca się tam 17-sta edycja festiwalu mołdawskiego wina Wine Day Moldova / Ziua Naţională a Vinului 2018.
Podziel się opiniąSłowacja jest popularnym kierunkiem turystyki winiarskiej, ale tym razem chcę wam pokazać inną słowacką specjalność miód pitny. Medovina i Vcelovina to słowackie miody pitne. Miód pitny, co oczywiste, powstaje z fermentacji miodu pszczelego. Najmocniejsze alkoholowo miody to nisko rozcieńczone półtoraki. Te najbardziej rozcieńczone należą do grupy czwórniaków, a nawet piątaków. Jak łatwo wydedukować te pośrednie to dwójniaki i trójniaki.
1 Komentarz