Słowacja jest popularnym kierunkiem turystyki winiarskiej, ale tym razem chcę wam pokazać inną słowacką specjalność miód pitny. Medovina i Vcelovina to słowackie miody pitne. Miód pitny, co oczywiste, powstaje z fermentacji miodu pszczelego. Najmocniejsze alkoholowo miody to nisko rozcieńczone półtoraki. Te najbardziej rozcieńczone należą do grupy czwórniaków, a nawet piątaków. Jak łatwo wydedukować te pośrednie to dwójniaki i trójniaki.
1 KomentarzKategoria: Kuchnia słowacka
Kuchnia słowacka to kuchnia dość prosta i tania, ukształtowana przede wszystkim z prostych dań chłopskich i góralskich. Podstawowymi jej składnikami są mleko i jego przetwory; warzywa, szczególnie ziemniaki i marchew oraz cebula i kapusta. W mniejszym stopniu stosowane jest w niej mięso, jeśli już, to głównie drób, wieprzowina i baranina. Ze względu na położenie, w słowackiej kuchni można odnaleźć duże wpływy węgierskie, czeskie, polskie i niemieckie.
10 komentarzyNa Słowacji znajdziecie 6 winnych regionów. Każdy z nich dzieli się na kilka okręgów (oblast), gmin (obec) oraz pojedynczych stanowisk winiarskich (hon). Będąc w Koszycach znajdziecie się w pobliżu winnic Wschodniosłowackiego regionu czyli w obrębie 4 winnych okręgów (89 winnych gmin), takich jak: Moldavsky, Sobranecky, Michalovsky, Kralovskochlmecky. Warto to dobrze wykorzystać!
15 komentarzySłowacki tokajski region winiarski, zajmuje 908 ha powierzchni i jest to mniej niż 10%, całego tokajskiego regionu. Po słowackiej stronie tokajska winorośl uprawiana jest w obrębie 7 wiosek: Čerhov, Malá i Veľká Tŕňa, Černochov, Bara, Viničky oraz Slovenske Nove Mesto.
10 komentarzy