Ameryka Południowa jeszcze do niedawna nie była tak popularnym celem podróży jak np. Azja Południowo-Wschodnia. Sporo już wiemy o kuchni azjatyckiej, potrafimy nazwać wiele dań i smaków. Sytuacja jest zgoła odmienna w przypadku kuchni południowoamerykańskiej, dlatego postanowiłyśmy przybliżyć Wam ten kontynent kulinarnie. Zaczniemy od sosów. Każdy z nich jest niezwykle charakterystyczny dla dań kuchni regionu. Zielony, czerwony i żółty.
2 komentarzeKategoria: Argentyna
Kuchnia argentyńska. Argentyńskie smaki. Argentyńska wołowina – mięso, którym zajada się cały świat. Fuego, carne, asado Ogień, mięso, spotkanie. Te trzy słowa mogą być motywem przewodnim waszego pobytu w Argentynie.
11 komentarzyKuchnia argentyńska. 5 najważniejszych deserów, które warto spróbować w Argentynie.
7 komentarzyProwincja Mendoza jest największym i najbardziej znanym regionem winiarskim w Argentynie. Zlokalizowana na dużej wysokości (800-1200 m n.p.m.) pokrywa płaskowyż u podnóża Andów. Charakterystyczny widok argentyńskich winnic Mendozy zna chyba każdy wielbiciel malbecków.
Podziel się opiniąBuenos Aires to miasto, o którym słyszał chyba każdy. Oczywiście słyszałam i ja. Słyszałam dużo niesamowitych, rozbudzających wyobraźnię historii. Oczekiwałam…
2 komentarzeWinnica rodziny Cecchin mieści się w regionie Maipú, który jest uznawany za najlepszy terroir w prowincji Mendoza do produkcji win czerwonych (Malbec, Cabernet Sauvingnon, Pinot Noir). Wspomniany region zlokalizowany jest na południowy wschód od miasta Mendoza, które jest stolicą prowincji.
3 komentarzeLa Boca czyli najbardziej kiczowata dzielnica Buenos Aires.
4 komentarzePatagonia Kraina geograficzna położona w południowej części Argentyny i Chile. Na zachodzie pełna fiordów i wysp. Od wschodu bogata w przepiękne jeziora. Mniej…
2 komentarzeCataratas del Iguazu Wodospady Iguazu leżą na granicy dwóch wielkich państw Ameryki Południowej. 80% obszaru wodospadu jest na terytorium Argentyny (14 głównych…
6 komentarzy