Przejdź do treści

Mezedes – 10 pysznych greckich przystawek

Greckie meze to małe dania podawane jako przystawki przed daniem głównym lub jako biesiadne przekąski do dobrego wina, piwa lub greckiej wódki anyżowej ouzo. Jeżeli na jednym talerzu podaje się różne rodzaje zakąsek, to takie meze nazywane jest piato mezedes. W skład typowych greckich zestawów wchodzą obowiązkowo greckie pasty, smażone lub grillowane rybki, mniejsze owoce morza oraz warzywa, ponadto przekąski z dodatkiem sera feta, oliwek i pieczywo.

10. TZATZIKI

Najpopularniejszy grecki dip, ale też doskonały dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Gęsty grecki jogurt wymieszany z kawałkami startego świeżego ogórka, z czosnkiem, oliwą, a czasami także koperkiem. Tzatziki powinny być zawsze podawane mocno schłodzone. Uwielbiam!

09. TARAMASALATA (grecka pasta z ikry)

Kremowa różowa pasta, w skład której wchodzi czerwony kawior, suchy biały chleb lub ziemniaki, oliwa z oliwek, starta czerwona cebula i sok z cytryny. Podawana jest z pomidorami, ogórkami, oliwkami, cytryną i natką pietruszki. 

08. FAVA (grecka pasta z grochu)

Fava to tradycyjna grecka kremowa pasta z łuskanego grochu, która konsystencją i wyglądem przypomina hummus. Najczęściej serwowana jest z kaparami, surową lub karmelizowaną czerwoną cebulą. Świetnie pasuje zarówno do pieczywa, jak i do warzyw oraz wytrwanych greckich placuszków.

07. TIROKAFTERI (grecka pasta z papryki i fety)

Bardzo popularny w Grecji pikantny dip z papryki. Do pasty dodaje się fetę, jogurt grecki, oliwę, ocet z czerwonego wina oraz opcjonalnie chili. Podobnie jak tzatziki, najlepiej smakuje schłodzona.

06. MELITZANOSALATA (grecka pasta z bakłażana)

Melitzana to po grecku bakłażan. W greckiej kuchni odnajdziecie wiele ciekawych przepysznych dań z tym warzywem (a właściwie owocem) w roli głównej. Z meze polecam pastę z bakłażana (melitzanosalata) oraz bakłażany w jogurcie (melitzanes me jaurti). Pasta zawiera czosnek, oliwę, cytrynę, a dodatkowo smak może być podkręcony papryką, oliwkami lub anchois. W przypadku drugiego dania, pieczone bakłażany podawane są jogurtem greckim wymieszanym z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki.

05. FRYTKI PO GRECKU

Świetnym prostym greckim meze są frytki posypane pokruszonym drobno serem fetą, suszonym oregano i natką zielonej pietruszki. Banał, ale jaki pyszny.

04. KOLOKITHAKIA TIGANITA (smażone cukinie po grecku)

Pokrojona w plastry, panierowana w cieście, a następnie smażona w głębokim tłuszczu cukinia. Podawana z sosem jogurtowym z czosnkiem i świeżymi ziołami: pietruszką, koperkiem lub miętą. Oczywistą alternatywa na dip są tzatziki.

03. DOMATOKEFTEDES & KOLOKITOKEFTEDES (greckie placuszki)

W Polsce mamy placki ziemniaczane, a w Grecji (szczególnie na Krecie) najpopularniejsze są smażone placki z cukinii (kolokithokeftedes). Placki przygotowuje się podobnie jak ziemniaczane: startą cukinię miesza się z mąką, jajkiem, cebulą, czosnkiem a następnie smaży na dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu. Na Santorini równie popularne są placuszki z pomidorów (domatokeftedes), w których do masy nie dodaje się jajek. Placuszki podawane są najczęściej z tzatzikami lub jogurtem greckim oraz pokruszoną fetą.

02. FETA SAGANAKI

Klasyczne saganaki to ser feta usmażony w chrupiącej panierce. Fetę można przygotować również na słodko w cieście filo, wówczas podaje się ją z miodem, posypaną sezamem. Oprócz fety, w Grecji w podobny sposób przyrządza się również kozi ser garviera, owczy kaseri oraz halloumi.

W menu możecie znaleźć również inne pozycje oznaczone jako saganaki, wówczas nazwa odnosi się do naczynia umożliwiającego zapiekanie. Pysznym przykładem takiego dania jest melitzanes saganaki czyli zapiekany grillowany bakłażan z fetą.

01. HORIATIKI (sałatka grecka)

Bardzo popularna, prosta wiejska sałatka, która jest stałym greckim elementem w wielu polskich restauracjach. W wersji podstawowej w jej skład wchodzą dojrzałe pomidory, świeże ogórki, czerwona cebula, duży kawałek sera feta, oliwa z oliwek, suszone oregano, pieprz. Można dodać również surową paprykę, czarne oliwki, ale nigdy sałatę! Podobnie jak tzatziki, jest też idealnym dodatkiem do większości greckich posiłków. Można ją również podawać z grillowaną pitą lub pieczywem.

➡️ Jeśli powyższy tekst był ci potrzebny, ponieważ planujesz wyjazd do Grecji, to zajrzyj również do wpisów o greckich daniach i greckiej kawie. Na blogu znajdziesz tez praktyczne informacje na temat Santorini ??

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.