Moje kulinarne wojaże po Kraju Basków miały dwa główne cele. Pierwszy z nich zrealizowałam w Bilbao gdzie, skoncentrowałam się na odkrywaniu…
Podziel się opiniąKategoria: Restauracje
Na blogu i na IG @podrozekulinarne znajdziecie relacje z restauracji fine diningowych oraz eventowych degustacji kulinarnych i winiarskich. W miarę możliwości – lokalizacyjnych, czasowych i finansowych – odwiedzamy restauracje degustacyjne z gwiazdkami Michelin oraz inne wyróżnione pojawiające się w prestiżowych zestawieniach branżowych.
Michelin 2023
/ The World’s 50 Best Restaurants 2023 / The Best Chef Awards 2022
- Peru, Lima – Central / Best #1 / Chef Virgilio Martínez #15
- Modena, Włochy –
Osteria Francescana / Best of The Best / Chef Massimo Bottura #4
- Kobarid, Słowenia –
Hisa Franko / Best #32 / Chef Ana Ros #9
- Turyn, Włochy –
Vintage 1997
- San Sebastian, Hiszpania –
Kokotxa / Chefs Daniel Lopez & Estela Valasco
- Helsinki –
Olo Ravintola / Chef Jari Vesivalo
- San Marino –
Righi / Chef Luigi Sartini
- Kraków –
Bottiglieria 1881 / Chef Przemysław Klima #92
Restauracje zamknięte lub aktualnie bez gwiazdek (ilość w dniu naszej wizyty)
- Berlin –
Fischers Fritz
- Budapeszt –
Onyx
- Warszawa –
Atelier Amaro
Senses
- Praga –
Alcron
Turyn, stolica Piemontu, słynie z bogatej historii, architektury, okazałych pałaców, ogrodów i muzeów sztuki. Miasto jest położone u stóp Alp, co…
Podziel się opiniąOsteria Francescana to 3 gwiazdkowa restauracja w Modenie, kierowana przez kulinarną gwiazdę chefa Massimo Botturę. Restauracja działa nieprzerwanie od 1995…
Podziel się opiniąW Tel Awiwie bez problemu znajdziecie tysiące smacznych miejsc w różnych kulinarnych stylach. Wegetarianie poczują się jak na prawdziwej ziemi…
Podziel się opiniąNasze weekendowe wyjazdy do Zakopanego odbywają się z różnych powodów i w różnych konfiguracjach, ale niezależnie od tego czy jedziemy razem czy w innym towarzystwie, przez lata udało nam się wydeptać smaczne kulinarne ścieżki. Poniżej znajdziecie kilka naszych ulubionych zakopiańskich miejscówek.
Podziel się opiniąOd 9 listopada do 9 grudnia 2018 w jednej z ponad stu restauracji w całej Polsce, można spróbować dań z gęsiny przy winie świętomarcińskim z Winnicy Turnau, która w tym roku zaproponowała białego Solarisa i czerwone Rondo. W Krakowie w wydarzeniu organizowanym pod szyldem Slow Food Polska, biorze udział m.in. Restauracja Qualita.
Podziel się opiniąW październiku naszym głównym kierunkiem wyjazdowym był Kiszyniów (Chisinau), i odbywająca się tam 17-sta edycja festiwalu mołdawskiego wina Wine Day Moldova / Ziua Naţională a Vinului 2018.
Podziel się opiniąDawno nie byłam w miejscu, które tak bardzo odpowiadałoby określeniu: slow, miejscu, które nie przytłacza, ale równocześnie, w którym zaspokojone…
Podziel się opinią