Nie mam danych jeśli chodzi o największe spożycie kurczaków przez mieszkańców różnych krajów, ale myślę, że Boliwia musi być w pierwszej trójce. Kurczaki pieczone (najbardziej popularne), potrawki, zupy czy nadzienia kurczakowe to podstawa diety Bolivianos. Pollo (kurczak) na każdym rogu.
5. Salteńas
Salteńas – to boliwijska wersja empanad. To danie śniadaniowe. Spożywa się zazwyczaj w godz. 7-1200. Popołudniami już raczej nie znajdziecie otwartych (dobrych) restauracji serwujących salteńas. Boliwijskie empanady są zawsze pieczone w piecu, a i struktura nadzienia jest bardziej soczysta (jak gulasz) niż tych argentyńskich. Nadzienie to przede wszystkim mięso – często doprawione na ostro, oliwki, rodzynki, ziemniaki lub inne warzywa i jajko. Salteńa wymaga specjalnego jedzenia. Jeśli kupujemy je na ulicy najlepiej odgryźć róg pieroga i wypić część nadzienia, żeby nie wylądowało na naszym ubraniu. W restauracjach serwujących salteńas dostaniemy małą łyżeczkę, którą robimy w pierogu dziurę i z gracją wyjadamy nadzienie, a potem ciasto. Podobno najlepsze salteńas serwują w Sucre i Cochabambie. Sprawdziłam te najpopularniejsze w El Patio Salteneria w Sucre i zdecydowanie potwierdzam – są doskonałe.
4. Sopa de mani
Sopa de mani – zupa z orzeszków ziemnych. Danie typowo boliwijskie, nie znajdziecie go nigdzie indziej. Podstawowym składnikiem zupy, nadającym mu charakterystyczny kolor i smak są niesolone orzeszki ziemne. Zupa przygotowywana jest zazwyczaj na żeberkach wołowych lub kurczaku. Zawsze dodawane sa także ziemniaki (czasem w formie frytek) i inne warzywa wg upodobań. Kupicie ją nie tylko w restauracjach, często jest składową zestawów w boliwijskich fast-foodach.
3. Kalapurka
Kalapurka – czasem zapisywane także jako k’ala phurka. Druga zupa w zestawieniu, której nazwa opisuje bardziej sposób podania. Charakterystyczna dla regionu Potosi. Do zupy przed podaniem wrzucany jest rozgrzany w piecu kamień wulaniczny, który powoduje charakterystyczne bulgotanie. Sama zupa opiera się na mięsie wołowym lub wieprzowym, kukurydzy, ziemniakach i chili.
2. Silpancho
Silpancho – czyli popularne danie obiadowe. Na talerzu (najczęściej w formie wieży) ląduje: ryż, ziemniaki, kotlet drobiowy, a na nim siekana cebula i pomidory, czasem jakaś zieleninka i na samej górze jajka sadzone. Co ciekawe to danie, również bywa w boliwijskich zestawach fast foodowych.
1. Plato paceńo
Plato paceńo – danie charakterystyczne dla La Paz. Będzie to z pewnością najbrzydsze danie jakiego spróbujecie w Boliwii. Na talerzu znajdą się – gotowane w wodzie: kolba kukurydzy, bób w łupinach, ziemniaki w mundurkach, czasem jakiś kawałek mięsa i kilka plasterków zapiekanego boliwijskiego sera. Każdy składnik osobno, każdy powoduje pytanie: co to za dziwny pomysł na danie 😉
Jedziesz do Boliwii? Koniecznie zobacz wpisy o Parku Eduardo Avaroa oraz Salar de Uyuni