Skip to content

10 owoców, których warto spróbować w Ekwadorze

10. Pitahaya = Dragonfruit = Pitaja

Owoc kaktusa. W naszym kraju dostępne bywają najczęściej jego czerwone odmiany z czerwonym lub białym miąższem. Natomiast w Ekwadorze powszechnie występuje odmiana Hylocereus megalanthus czyli żółta z białym środkiem. Owoc jest dość słodki i soczysty, dlatego idealnie nadaje się do owocowych koktajli, także tych alkoholowych. Oczywiście można go również zjadać bez przetworzenia, wystarczy go rozkroić i łyżeczką zjeść miąższ.

9. Papaya = Melonowiec właściwy

Owoc dostępny w większości krajów Ameryki Łacinskiej. W zestawieniu pojawia się, ze względu na jego dużą populaność w Ekwadorze. Swoje stwierdzenie opieram na doświadczeniu ekwadorskich śniadań, w których to zawsze w zestawie pojawiała się ta pomarańczowa soczystość. Papaja może mieć różne rozmiary od małych owoców, po prawdziwe giganty. Dojrzały melonowiec ma kolor pomarańczowy, czasami zabarwia się na ciemnożółto. Wnętrze owocu zawiera dużą ilość małych, kulistych i jadalnych nasion. Owoc może być spożywany na surowo, nadaje się również na przetwory.

8. Rambutan = Jagodzian

Owoc kojarzony z Azją Południowo-Wschodnią. Okazuje się, że niesłusznie, bo w północnej części Ekwadoru, jest tak powszechny, że sprzedawany jest na każdym rogu (jak u nas jabłka). Owoc z zewnątrz wygląda bardzo ładnie i przyciąga wzrok swoją intensywną czerwienią. Jak już go dostrzeżecie, to bez namysłu namawiam do spróbowania, bo jest pyszny. W środku ma białą kuleczkę przypominającą – zarówno z wyglądu, jak i trochę ze smaku – lychee.

7. Tamarillo = Tomate de árbol = Cyfomandra grubolistna 

Krewny pomidora. Występuje w kilku rodzajach, najpopularniejsza handlowa odmiana ma kolor czerwony, ale w Ekwadorze można spotkać również pomarańczowe i żółte owoce. Owoc w smaku przypomina trochę swojego krewniaka, ale jest od niego delikatniejszy. Tamarillo jest oczywiście składową sałatek owocowych, ale również – podobnie jak pomidor – wykorzystywany jest do sałatek warzywnych, kanapek oraz do zup. Zmiksowane tamarillo może być też dodatkiem do drinków. Z owoców można także wykonać sosy, dżemy i soki, a także dodać do lodów.

6. Capuli = Chokecherry = Czeremcha szlachetna

Owoc, którego odmiana pospolita występuje w Polsce i której u nas zwykle się nie jada. Czasami czeremche pospolitą stosuje się w naszych przetworach, ale procedura przygotowania jest dość restrykcyjna, bo owoc zawiera środki źle przyswajalne przez ludzki organizm. W Ekwadorze występuje odmiana szlachetniejsza Prunus salicifolia. Owoc podobny jest do wiśni, zarówno z wyglądu, jak i ze smaku. Może jest bardziej słodki. Stosowany bywa do soków i win oraz jako dodatek do deserów.

5. Tuna = Cactus pear = Opuncja amerykańska

Kolejny owoc kaktusa. W Ekwadorze, opuncja najczęściej jest sprzedawana na ulicy lub na targach, rzadziej w supermarketach. Aby ją zjeść, należy ją obrać ze skórki, ale pamiętając przy tym, że środek owocu mocno brudzi. Owoc jest bardzo soczysty, w smaku przypomina minimalnie buraka, ale jest przy tym też kwaśny. Idealny do orzeźwiających soków.

4. Babaco = Carica

Podłużny, żółty owoc, o długości ok. 30 cm, i szerokości do 10 cm. Podobne do owoców papai, lecz w przekroju pięciokątne. Należy do tej samej rodziny, co papaja, ale w przeciwieństwie do niej w środku nie zawiera nasion. W smaku jest od niej kwaśniejszy. W Ekwadorze najczęściej składnik soków, często bywa blendowany z dodatkiem miodu.

3. Naranjilla = Lulo = Psianka

Rodzimy ekwadorski owoc. Lulo to kuliste jagody o średnicy do 2,5 cm, żółte lub pomarańczowe. W środku zawierają miąższ w kolorze zielonkawym, wewnątrz którego znadują się drobne, jadalne nasiona. Naranjilla jest powszechnie używana do produkcji dżemów i lodów. Na targach mozna zamówić bardzo dobry sok z tego owocu. W smaku przypomina kwaśną pomarańczę lub niedojrzały owoc kiwi.

2. Taxo = Curuba = Banana Passionfruit = Męczennica

Podłużny żółty owoc, wypełniony pomarańczową gęstą pulpą z dużą ilością ciemnych nasion. Z uwagi na zewnętrzne podobieństwo do banana, a wnętrze przypominające marakuję istnieje nazwa integrujące te dwa skojarzenia – banana passionfruit. Jeszcze ciekawiej brzmi polska nazwa tego owocu męczennica miękka, bo nie wiem czy wiecie oficjalna polska nazwa dla marakui to wlaśnie męczennica jadalna. Środek można wydłubać i zjeść na surowo, ale powszechniejszym użyciem jest wykorzystanie owocu do produkcji lodów i soków.

1. Reddacca, Orito i inne banany

Niekwestionowanym królem ekwadorskich owoców jest oczywiście banan, nazywany tutaj platano. Ekwador jest największym producentem i dystrybutorem bananów na świecie. Eksport ekwadorskich bananów pokrywa ponad 26% światowego zapotrzebowania na te owoce. Występuje tutaj kilkanaście odmian bananów, są owoce żółte, zielone, różowe, czerwone (reddacca). Istnieją mini bananki o cieniutkiej skórce i delikatnym smaku gęstego budyniu (orito=finger banan), lub banany o smaku ziemniaka, o smaku jabłka lub gruszki. W końcu są duże zielone banany, które je się tylko na gorąco, lub które wykorzystuje się do smażenia bananowych chipsów.

Instagram PatTravel4Food ✈️Travel around the world in search of the perfect meal 🍴

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

  • Evi

    A ja myślałam, że dragonfruit to tylko różowy z zewnątrz może być 🙂 Smakowite zestawienie!

    • Bawię i uczę hiihhi, a w tajemnicy ci powiem, że te różowe z różowym środkiem sa najlepsze 😉

  • Ale fajnie, a myslalam ze egzotyczne owoce mam opanowane i juz niewiele mnie zaskoczy – a sporo z tej listy mam rzeczy do sprobowania!
    Ja z kolei wzdycham do lucumy z peru (jadlas?) i zgnilego jablka (powiedzmy 😉 ze sri lanki.

  • Uwielbiam owoce i spróbowałabym wszystko w tym zakresie 😉

  • Nie próbowałam żadnego z powyższej listy- a szkoda, bo wyglądają pysznie!

%d bloggers like this: