Kuchnia słowacka to kuchnia dość prosta i tania, ukształtowana przede wszystkim z prostych dań chłopskich i góralskich. Podstawowymi jej składnikami są mleko i jego przetwory; warzywa, szczególnie ziemniaki i marchew oraz cebula i kapusta. W mniejszym stopniu stosowane jest w niej mięso, jeśli już, to głównie drób, wieprzowina i baranina. Ze względu na położenie, w słowackiej kuchni można odnaleźć duże wpływy węgierskie, czeskie, polskie i niemieckie.
10 komentarzyKategoria: Przewodniki kulinarne
Kuchnia argentyńska. 5 najważniejszych deserów, które warto spróbować w Argentynie.
7 komentarzyKuchnia brazylijska – co warto zjeść w Brazylii? jakie dania brazylijskie koniecznie należy spróbować? ile kosztują najpopularniejsze potrawy?
5 komentarzyCo to właściwie jest SUSHI? Klasyczne sushi jest daniem rodzaju namasumono czyli podawanym na surowo, najczęściej składa się z sashimi – surowego mięsa ryb lub owoców morza…
49 komentarzyCzerwony przewodnik Michelin Przewodniki Michelin można podzielić na serię czerwonych przewodników kulinarnych, opisujących hotele i restauracje, oraz serię zielonych przewodników…
23 komentarze