10. Coxinha (de galinha)
Rodzaj brazylijskiego krokieta. Panierowana i smażona w głębokim oleju przekąska (salgadinhos) składająca się z rozdrobnionego mięsa kurczaka, czasem też posiekanego ugotowanego jajka, pietruszki i cebuli. Nasza przewodniczka w Rio twierdziła, że bez tej przekąski nie może odbyć się żadne ważne brazylijskie przyjęcie. Trudno zweryfikować, ale na pewno na co dzień, bez problemu do kupienia na ulicy i w barach fast food. Coxinha sprzedawana jest na sztuki, pojedynczo lub w zestawach np. 6 szt → Cena: 3,5-6 R$ za 1 szt. (ok. 4-7 zł).
9. Panquecas com tapioca
Naleśniki z tapioki czyli placki z mączki produkowanej z miękiszu bulw korzeniowych manioku. Bezglutenowa alternatywa dla naszych naleśników. Można je jeść na słodko lub wytrawnie. Najpopularniejsze brazylijskie wkłady to szynka i ser, mięso mielone, warzywa oraz na słodko: dżem z guawy, owoce i czekolada. Naleśniki można kupić na ulicy z wózka lub w tańszych barach → Cena: 10-15 R$ (ok. 12-18 zł)
8. Pão de queijo
Brazylijskie mini bułeczki serowe, w skład których wchodzi m.in tapioka i biały ser. Z zewnątrz chrupkie, w środku delikatne. Podawane na śniadanie, najczyściej w towarzystwie kajmaku (doce de leite).
7. Pastel
Głęboko smażone cienkie ciasto wypełnione różnymi typami nadzienia. Najczęściej spotykane są z mięsem, warzywami lub na słodko z czekoladą i owocami. W Brazylii sprzedawane w fastfoodowych budkach → Cena: 10-15 R$ (ok. 12-18 zł).
6. Brigadeiro
Brazylijska wersja czekoladowej trufli zawierającej duża ilość kajmaku i czekolady/kakao. Pierwsza okrągła czekoladka powstała w 1940 roku, przygotowana na na cześć brazylijskiego polityka i żołnierza Eduarda Gomes’a (brygadzisty alias brigadeiro) → Cena: 5 R$ (ok. 8 zł).
5. Romeu e Julieta
Najpopularniejszy brazylijski deser, który w swojej najprostszej formie składa się z dość grubego plasterka białego sera (queijo minas) i pasty z gujawy (goiabada). W najsmaczniejszej wersji jest to serniczek z marmoladą z gujawy → Cena: 8-10 R$ (ok. 10-12 zł).
4. Sanduiche de carne
W Brazylii polecam spróbować kanapek z wołowiną, zarówno w postaci suszonego mięsa, jak i roast lub corned beefu. Dodatkowo w Sao Paulo kultowym miejscem jest targ Mercado Municipal, na którym warto spróbować osławioną kanapkę z mortadelą → Cena: 22 R$ (18 zł).
3. Feijoada completa
Danie narodowe i punkt obowiązkowy każdego wyjazdu do Brazylii. Feijoada to rodzaj gulaszu, w skład którego wchodzi czarna fasola i różnego rodzaju mięsa i podroby (np. wieprzowe ozory, uszy, golonka). Podaje się ja najczęściej z ryżem, sałatką i farofą (prażona i zasmażana mąka z manioku) → Cena: 35 R$ (ok. 45 zł).
2. Comida por quilo
To nie danie, a styl jedzenia. Obiad na wagę, to idealne rozwiązanie w dość drogiej Brazylii. Można spróbować różnych dań, za naprawdę bardzo małe pieniądze. W typowym bufecie znajdziecie na pewno wołowinę, kurczaka, fasolę, ryż, frytki z manioku (mandioca frita), farofę (prażona mąka z manioku), czy typową brazylijską sałatkę salpicão → Cena: od 20-60 R$/kg (ok. 24-70 zł/za kg).
1. Churrasco
Kulinarne przedsięwzięcie polegające na opiekaniu różnych gatunków mięs na wielkim grillu opalanym węglem drzewnym. Po ich przygotowaniu kelner roznosi gorące, przesycone dymnym aromatem mięsiwa między stołami i odcina spore kawałki wprost ze specjalnych szpad na talerze klientów. Taki styl podawania mięsa nazywa się “espeto corrido or rodízio” → Cena: 35 R$ (ok. 45 zł).