Skip to content

Kategoria: AMERYKA ŁACIŃSKA

10 dań, których trzeba spróbować w Peru

Peru to kraj, w którym jedzenie uznawane jest za najważniejszą aktywność człowieka. Kraj w którym można znaleźć kilka tysięcy odmian ziemniaków,  tysiące owoców i warzyw, prawie wszystkie owoce morza, ryby, mięsa. Siedziba Międzynarodowego Centrum, w którym prowadzone są zaawansowane badania nad pierwszym ziemniakiem marsjańskim. Mekka gastronomiczna Nowego Świata, kulinarny raj dla eksperymentatorów. W końcu, to kraj ze stolicą kulinarną Ameryki Łacińskiej, najciekawszy i najbardziej dostępny rynek restauracyjny na świecie. Kraj, który kulinarnie mnie zachwycił, miejsce do którego planuję wracać i który chciałabym smakować po częstokroć.

czytaj dalej 10 dań, których trzeba spróbować w Peru

Leave a Comment

W rytmie południowoamerykańskiej salsy

Ameryka Południowa jeszcze do niedawna nie była tak popularnym celem podróży jak np. Azja Południowo-Wschodnia. Sporo już wiemy o kuchni azjatyckiej, potrafimy nazwać wiele dań i smaków. Sytuacja jest zgoła odmienna w przypadku kuchni południowoamerykańskiej, dlatego postanowiłyśmy przybliżyć Wam ten kontynent kulinarnie. Zaczniemy od sosów. Każdy z nich jest niezwykle charakterystyczny dla dań kuchni regionu. Zielony, czerwony i żółty.

czytaj dalej W rytmie południowoamerykańskiej salsy

2 komentarze

Boliwia – 3 dni w magicznym parku Eduardo Avaroa

Boliwia jest krajem trudnym turystycznie. To chyba jedno z niewielu miejsc na ziemi, gdzie podróż jest utrapieniem. Warto jednak trochę się natrudzić, odbyć kilka starć w nieprzyjaznymi Boliwijczykami i wspólnie z tabunem turystów udać się odkryć samemu niezwykłe Salar de Uyuni i rezerwat narodowy Eduardo Avaroa.

czytaj dalej Boliwia – 3 dni w magicznym parku Eduardo Avaroa

15 komentarzy