Przejdź do treści

Qualita. Gęsina na św. Marcina

Od 9 listopada do 9 grudnia 2018 w jednej z ponad stu restauracji w całej Polsce, można spróbować dań z gęsiny przy winie świętomarcińskim z Winnicy Turnau, która w tym roku zaproponowała białego Solarisa i czerwone Rondo.

W Krakowie w wydarzeniu organizowanym pod szyldem Slow Food Polska, biorą udział: Albertina, Amarylis, ART Restauracja, Andromeda Alfa, Biała Róża, Bottiglieria 1881, Emalia Zabłocie, Enoteka Pergamin, Filipa18 Food Wine Art, Garden Restauracja, Halicka, L’Atmosphere, Magnifica, Miodova, Pod Nosem, Pod złotym karpiem, Qualita, U Ziyada.

W Restauracji Qualita, działającej przy Q Hotelu, w ramach sezonowego menu możecie spróbowania 6-ciu gęsich dań, przygotowanym przez szefa Marcina Dudka.

Z mniejszych dań możecie zamówić: sałatkę z rukoli i świeżych ziół, z filetem z gęsi wędzonym na drewnie bukowym oraz z pędami sosny i opiekanym zakamienieckim serem kozim lub gęsie żołądki gotowane przez 48 godzin w 56 stopniach próżniowo w rosole warzywnym i duszone z borowikami.

W propozycjach Quality znajdziecie oczywiście także gęsi rosół, podawany z kołdunami i ciekawymi kluseczkami macowymi.

Na dania główne zaproponowano: Filet na pipku (z cienko krojonego gęsiego żołądka) podany w sosie przygotowanym na bazie ciemnego piwa Köstritze oraz karmelu, miodu, anyżu i kory cynamonowej, podany w towarzystwie knedla z czerwonej kapusty i palonego ziemniaka.
Konfitowane gęsie udko podane w sosie z czarnej borówki z gruszką i czarnego bzu, w towarzystwie pasztetu z kaszy jaglanej oraz ogórka kiszonego po żydowsku na ostro.

Na zakończenie, opcja wspaniałego deseru: Gruszka gotowana w czerwonymi winie z korzennymi przyprawami i miodzie z kruszonką piernikową oraz lody z syropem sosnowym z posypką z młodych pędów. W kropelkowych dodatkach: ocet balsamiczny z przecierem morelowym oraz puder z buraka i miód z Kamionnej. Wygląda dobrze? owszem!, dlatego trzymamy kciuki za szefa Marcina Dudka, aby to właśnie on w tym roku został wybrany Królem Gęsiny!

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.