Przejdź do treści

Kategoria: Polska od kuchni

Qualita. Gęsina na św. Marcina

Od 9 listopada do 9 grudnia 2018 w jednej z ponad stu restauracji w całej Polsce, można spróbować dań z gęsiny przy winie świętomarcińskim z Winnicy Turnau, która w tym roku zaproponowała białego Solarisa i czerwone Rondo. W Krakowie w wydarzeniu organizowanym pod szyldem Slow Food Polska, biorze udział m.in. Restauracja Qualita.

Podziel się opinią

Hotel Copernicus. Krakowski Fine Dining WeekEnd

Przyznam szczerze, że intensywnie podróżując rzadko mam czas na kulinarne poznanie lokalnego podwórka. Tym razem, zmotywowana przez intensywny spam wydarzenia, postanowiłam wykorzystać wolny weekend i odwiedzić miejsce do którego od dawna chciałam trafić. W taki nieskomplikowany sposób, w ostatnią sobotę znalazłam się na degustacji fine diningowej w restauracji hotelowej Copernicus w Krakowie.

Podziel się opinią

Inauguracja Dni Otwartych Winnic Małopolski

W ostatnią niedzielę w winnicy Kresy zainaugurowano 5 edycję Dni Otwartych Winnic, które są okazją do odwiedzenia małopolskich winnic i przekonania się osobiście jak smakuje polskie wino. Goście dopisali (prawie 160 osób), winiarze otworzyli drzwi, oprowadzali, odpowiadali na wszelkie bardzo szczegółowe pytania i wspólnie z prowadzącym spotkanie – Wojciechem Bosakiem – krytykiem winiarskim, współzałożycielem Polskiego Instytutu Winorośli i Wina, jednym z dobrych duchów polskiego winiarstwa dbali o wspaniałą atmosferę spotkania.

Podziel się opinią

Wieczór z Rieslingiem w Studio Twój Kucharz

Riesling klasyczna biała odmiana winorośli, krzyżówka szczepów gouais blanc i traminera. Uprawiana głównie w Niemczech, Austrii, Luksemburgu, Francji (Alzacja). Szczep bardzo wymagający i trudny w uprawie, dlatego też wykorzystywany w winach z „górnej półki”. Cechuje go wysoka kwasowość, skłonność do aromatów cytrusowych

1 Komentarz