Nasze weekendowe wyjazdy do Zakopanego odbywają się z różnych powodów i w różnych konfiguracjach, ale niezależnie od tego czy jedziemy razem czy w innym towarzystwie, przez lata udało nam się wydeptać smaczne kulinarne ścieżki. Poniżej znajdziecie kilka naszych ulubionych zakopiańskich miejscówek.
Podziel się opiniąKategoria: Polska od kuchni
Od 9 listopada do 9 grudnia 2018 w jednej z ponad stu restauracji w całej Polsce, można spróbować dań z gęsiny przy winie świętomarcińskim z Winnicy Turnau, która w tym roku zaproponowała białego Solarisa i czerwone Rondo. W Krakowie w wydarzeniu organizowanym pod szyldem Slow Food Polska, biorze udział m.in. Restauracja Qualita.
Podziel się opiniąW ostatnią niedzielę w winnicy Kresy zainaugurowano 5 edycję Dni Otwartych Winnic, które są okazją do odwiedzenia małopolskich winnic i przekonania się osobiście jak smakuje polskie wino. Goście dopisali (prawie 160 osób), winiarze otworzyli drzwi, oprowadzali, odpowiadali na wszelkie bardzo szczegółowe pytania i wspólnie z prowadzącym spotkanie – Wojciechem Bosakiem – krytykiem winiarskim, współzałożycielem Polskiego Instytutu Winorośli i Wina, jednym z dobrych duchów polskiego winiarstwa dbali o wspaniałą atmosferę spotkania.
Podziel się opiniąRestauracja Senses to obowiązkowe miejsce na kulinarnej scenie Warszawy. Druga polska gwiazdka Michelin, ale przede wszystkim fantastyczne jedzenie, genialne pomysły i miła atmosfera.
23 komentarzeEspresso your wine Organizator: Kuchnia No.5 | Lokalizacja: Kraków, Studio Zabłocie Prowadzenie: Monika Bielka-Vescovi (Kobiety i wino) | Małgorzata Bartelak (Coffee Cargo)…
2 komentarzeRiesling klasyczna biała odmiana winorośli, krzyżówka szczepów gouais blanc i traminera. Uprawiana głównie w Niemczech, Austrii, Luksemburgu, Francji (Alzacja). Szczep bardzo wymagający i trudny w uprawie, dlatego też wykorzystywany w winach z „górnej półki”. Cechuje go wysoka kwasowość, skłonność do aromatów cytrusowych
1 Komentarz