Przejdź do treści

Kategoria: Wina świata

Qualita. Gęsina na św. Marcina

Od 9 listopada do 9 grudnia 2018 w jednej z ponad stu restauracji w całej Polsce, można spróbować dań z gęsiny przy winie świętomarcińskim z Winnicy Turnau, która w tym roku zaproponowała białego Solarisa i czerwone Rondo. W Krakowie w wydarzeniu organizowanym pod szyldem Slow Food Polska, biorze udział m.in. Restauracja Qualita.

Podziel się opinią

Styria. Kraina z sercem do wina

W ostatnim wpisie, wskazałam wam, kilka ciekawych wrześniowych opcji weekendowego zwiedzania czeskich winnic. Jeśli dysponujecie dodatkowym urlopem, to w tym samym czasie możecie pojechać nieco dalej na południe Europy. Dodając do nawigacji 3 dodatkowe godziny, zyskujecie pobyt w uroczej winnej krainie, która w przewodnikach – nie bez przyczyny – oznaczona jest zielonym sercem.

1 Komentarz

10. Festiwal Wina Niemieckiego w Warszawie

Festiwal Wina Niemieckiego. Już po raz dziesiąty producenci z Niemiec, osobiście lub poprzez swoich importerów zaprezentowali swoją ofertę win. Podczas tegorocznego festiwalu odbyły się seminaria Master Class, w tym warsztat na temat niemieckich Sekt „Bąbelki w kieliszku” Tomasza Prange-Barczyńskiego

Podziel się opinią

Słowackie miody pitne

Słowacja jest popularnym kierunkiem turystyki winiarskiej, ale tym razem chcę wam pokazać inną słowacką specjalność miód pitny. Medovina i Vcelovina to słowackie miody pitne. Miód pitny, co oczywiste, powstaje z fermentacji miodu pszczelego. Najmocniejsze alkoholowo miody to nisko rozcieńczone półtoraki. Te najbardziej rozcieńczone należą do grupy czwórniaków, a nawet piątaków. Jak łatwo wydedukować te pośrednie to dwójniaki i trójniaki.

1 Komentarz