Skip to content

Włoska – finezyjna prostota dobrego smaku

Trudno chyba znaleźć osobę, która po spróbowaniu dań kuchni włoskiej we Włoszech lub przygotowywanych przez włoskich kucharzy, nie wskaże jej jako jednej z najsmaczniejszych. Fenomen prawdziwego włoskiego smaku opiera się na najwyższej jakości świeżych, lokalnych produktów. Pomidory, bakłażany, świeże zioła, sery, ryby, owoce morza, makarony, ravioli, risotto, focaccia, pizza, oliwa, wino. Finezyjna prostota.

pattravel_2017_wloska2pattravel_2017_wloska2apattravel_2017_wloska-8

Restauracja Włoska. Pizzeria & Ristorante

Tęskniąc za gusto italiano szukamy go na co dzień w różnych polskich/włoskich restauracjach. Chciałabym wam polecić szczególnie jedną. Nazywa się po prostu Włoska. Znajdziecie ją w Krakowie, blisko Mostu Grunwaldzkiego, na Sukienniczej 8. Przy okazji dowiecie się także, że ulica Sukiennicza nie jest przy Rynku, a przy Dietla. Prawdziwe, jakościowe składniki, niepodrabialny włoski smak. Oto co znajdziecie w menu restauracji. Menu oparte jest na sezonowości składników i zmienia się kilka razy w ciągu roku. Dodatkowo, można tam także spróbować menu degustacyjnego, co jest miłą odmianą na tle innych krakowskich restauracji. W restauracji funkcjonuje też mały sklepik, w którym możecie zaopatrzyć się we włoskie oliwy, sery i świeże makarony.

pattravel_2017_wloska1

Degustacja we Włoskiej

Jak już wspomniałam, w ofercie restauracji dostępna jest opcja degustacyjna, którą wybrałyśmy. We włoski klimat wprowadził nas przyjemny, truflowy amuse bouche. Później otrzymałyśmy jedno z najlepszych dań tego wieczoru fritto misto czyli klasyczną włoską kompozycję smażonych owoców morza z panierowaną krewetką, kalmarem i mulem z dodatkiem rewelacyjnego musu z wędzonej papryki. Drugą przystawką była pieczona z cynamonem ricotta, podawana na kurkach w sosie holenderskim. W daniu wyczuwalny był także miód i delikatnie anyż. Całość bardzo przyjemna, choć muszę przyznać, że ilość tak sycącego sera w przystawce nas przerosła. Danie główne to dwie propozycje: ośmiornica lub kaczka. Podobno, aby ośmiornica miała idealną konsystencję należy ja gotować dokładnie 3 albo 33 minuty. Nie wiem, którą opcję wybrał szef kuchni w tym przypadku, ale zdecydowanie była zrobiona bardzo dobrze. Razem z ośmiornicą podano polentę aromatyzowaną skórką pomarańczy, marchewki, groszek i mojego ulubieńca kalafior barwiony sepią, wykorzystaną także w sosie z limonką i sos malinowy z chili. Drugim wyborem była lekko wysmażona pierś z kaczki i szpinakowe gnocchi. Kaczka po włosku podawana jest zazwyczaj z pomarańczami, tutaj zaprezentowano ją w bardziej swojskiej odsłonie. W towarzystwie polskich dodatków – musu jabłkowego i galaretki z wiśni. Pomijając wątek przynależności kulinarnej dania, kaczka było przyrządzona idealnie. Szczególnie dobrym pomysłem było użycie orzechów włoskich przy karmelizacji skórki. Naszą degustację zamykała włoska beza. Białkowa baza została fajnie skomponowana z kremem waniliowym i orzeźwiającym sorbetem porzeczkowym i owocami (malinami, jeżynami i truskawkami). Było smacznie! Menu degustacyjne z czystym sumieniem polecamy!

pattravel_2017_wloska-10
Amuse bouche: Bułeczka z makiem / masło z białą truflą / mus malinowy z chili / mus z brokuła / sos aioli / ziemia z oliwek
pattravel_2017_wloska-przystawka4
Antipasti: Fritto misto / kalmar /mule / krewetka / wędzona papryka
pattravel_2017_wloska-20
Primi piatti: Pieczona ricotta / kurki / sos holenderski / oliwa pietruszkowa
pattravel_2017_wloska-7
Secondi piatti: do wyboru kaczka lub ośmiornica
pattravel_2017_wloska
1. Ośmiornica / polenta pomarańczowa / sezonowe warzywa / sos limonkowy z sepią / malina-chili
pattravel_2017_wloska-26
2. Pierś z kaczki / galaretka z wiśni / szara reneta / gnocchi szpinakowe / porzeczka
pattravel_2017_wloska-beza2
Deser: Beza / krem waniliowy / sorbet z czarnej porzeczki / owoce

Kuchnia: włoska, nowoczesna
Szef kuchni: Wiktor Szcześniak
Godziny otwarcia: w tygodniu od 11:00, w weekend od 9:00 / do 22:00 (pt-sb do 23:00)
Ceny: 1. Menu a la carte: przystawki ok 30 zł, pasty od 28 do 39 zł, pizza ok 29 zł, dania z owocami morza lub mięsem od 39 do 62 zł oraz 2. Menu degustacyjne 110 zł
Lokalizacja: Sukiennicza 8, Kraków | sukiennicza8.pl

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

%d bloggers like this: