Przejdź do treści

10 najlepszych sycylijskich deserów

10. Frutta martorana

Dziwne i trochę śmieszne sycylijskie słodycze. Wyglądają, jak nasze PRL-owskie platikowe owocki dekoracyjne, a w rzeczywistości są to marcepanowe cudeńka, które są idealną imitacją kształtów włoskich cytrusów.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez La Pasticceria Diana (@lapasticceria_diana)

9. Cassatelle

Sycylia pozwala na nowo odkryć ricottę. Świeży serek, prosto od producentów ląduje nie tylko w daniach wytrawnych, ale przede wszystkim w deserach. Casetelle to ciastko – pierożek wypełnione słodkim nadzieniem z ricotty smażone na tłuszczu i na koniec posypane dodatkową porcją cukru. Wasz dentysta na pewno się ucieszy jeśli zjecie ich dużo 😉

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Claudia Genovese ? (@500torte.di.claudia)

8. Paste di mandorla 

Typowe sycylijskie kruche ciasteczka migdałowe. Jeśli oglądaliście odcinek Chef’s Table z Sycylii wiecie, że na Sycylii występuje autochtoniczna odmiana migdałów, których produkcję dzięki m. in Corrado Asenza udało się uratować od zapomnienia, i teraz te migdały są jednym z produktów tradycyjnych wyspy. Trzeba zatem spróbować i samych migdałów i cudownych migdałowych ciasteczek.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Rosanna Ippolito (@unasicilianaincucina)

7. Minne di Sant’Agata

Ciastko o wdzięcznej nazwie: cycki św. Agaty, jest charakterystyczne dla Katanii. Swym kształtem przypomina piersi, które symbolicznie mają przypominać o obciętych w czasie tortur piersiach patronki miasta – męczennicy św. Agaty. Ciastko to – jak chyba większość na Sycylii to mega słodka ricotta, biszkopt, masa migdałowa i kandyzowana wiśnia. Przyznam, że dla jednej osoby, spoza Sycylii, to zdecydowanie za dużo cukru w cukrze. Najlepiej go spróbować w wersji jedno ciasteczko na 2,3 osoby.

6. Bacione di Taormina

Pocałunek Taorminy – małe okrągłe ciasteczka wypełnione midgałami, pistacjami, czekoladą i cukrem. Ciastka – pocałunki występują w kilku włoskich miastach, więc będąc na Sycylii nie wypada nie spróbować tych z Taorminy.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Favignana.in (@favignana.in)

5. Torrone

Nugat – charakterystyczny dla Sycylii wyrób bożonarodzeniowy – prażone sycylijskie migdały, miód, skórki cytrusów (także charakterystycznych dla wyspy – pomarańczy czy cytryn) gotowane są długo na wolnym ogniu i później ręcznie formowane. Pyszne.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Izabelle Tuychi (@izabelletuychi)

4. Brioche con gelato

Lody z chlebem, kanapka lodowa? Jeszcze jakiś czas temu pomyślałabym, że to żart. A tymczasem to jeden z sycylijskich przysmaków, o którym po raz pierwszy przeczytałam bodajże w książce Nigella Ekspresowo. Z perspektywy czasu wiem, że nie ma co się oburzać, włoskie lody i brioszki to kulinarna rozkosz, więc razem stanowią podwójnie dobre połączenie.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Victor Judez (@vicjudez)

3. Cassata alla siciliana

Występuje w wersji mini i maxi, czyli jako samodzielne ciasteczko i pełnowymiarowy torcik. Warstwy biszkopta przekładane są masą z ( a jakże!) ricotty z dodatkiem kandyzowanych owoców lub czekolady. Sycylijski klasyk nad klasyki, warto spróbować go w kilku miejscach – jeśli będziecie poruszać się po wyspie samodzielnie lub z wycieczką.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Podróże Kulinarne / PatTravel (@podrozekulinarne)

2. Granita

Granitę je się na Sycylii w lecie jako śniadanie. Kto planuje wyjazd na wyspę w lecie dowie się dlaczego. Podobno w przypadku granity są dwie drużyny – team migdały i team cytryny. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej, a najlepsza granita jakiej próbowałam na Sycylii to ta, z wspominanego już wcześniej w Chef’s Table odcinka o Noto, z Cafe di Sicilia ♥. Miejsce jest wspaniałe – to cukiernia, która zachowała klimat niczym z klasyki włoskiego kina, ich wyroby są niezwykle pyszne, jakościowe i warte każdego euro. Jedźcie do Noto, zamówcie ulubiony smak granity, brioszkę i kawę. I nie musicie mi dziękować.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez YUNIQUE by Ariel (@yuniquevintage)

1. Cannolo siciliano

Najważniejszy (i najlepszy) sycylijski deser! Ciasteczko w formie rurki smażone w głębokim oleju. Tradycyjne nadziewane ricottą z dodatkiem pokruszonej (białej) czekolady lub kandyzowanej skórki z pomarańczy. W klasycznej wersji często domknięte pokruszonymi pistacjami. ♥

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez „Sicilian Cannoli Expressed” (@ammucannoli)

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.