Menu (a la carte) Twój Kucharz
#1. deska serów zagrodowych / rabarbarowe chutney / roszpunka (w cenie degustacji)
#2. tatar wołowy / piklowana cebula / piklowany szparag / żółtko konfit
#3. kremowa kasza pęczak / bób / młode warzywa /szparagi / kurki / grillowane morele
Degustacja win „Wieczór z Rieslingiem”
Selekcja win: Hirotake Ikeda – Winotake natura wina
Riesling klasyczna biała odmiana winorośli, krzyżówka szczepów gouais blanc i traminera. Uprawiana głównie w Niemczech, Austrii, Luksemburgu, Francji (Alzacja). Szczep bardzo wymagający i trudny w uprawie, dlatego też wykorzystywany w winach z „górnej półki”. Cechuje go wysoka kwasowość, skłonność do aromatów cytrusowych (cytryna, ananas, morele, brzoskiwnia) oraz nuta mineralna. Rieslingi są zazwyczaj winami wytrawnymi lub półwytrawnymi o niskiej zawartości alkoholu.
trocken = wino wytrawne | halbtrocken, feinherb = półwytrawne | kabinett = zbiór normalny | spätlese = zbiór bardziej dojrzałych gron | auslese = zbiór opóźniony, grona z szlachetną pleśnią.
#1. Peter Jakob Kühn, Riesling Trocken ’13 „Rheinschiefer Hallgarten Riesling”, Rheingau, Niemcy
#2. Clemens Busch, Riesling Trocken 2012 Mosel, Niemcy
#3. Wimmer-Czerny, Riesling 2012 „Weelfel”, Wagram, Austria
#4. Julien Meyer, Riesling 2012 „natur”, Alzacja, Francja
#5. Gerard Schueller, Riesling Grand Cru Pfersigberg 2011, Alzacja, Francja