Słowacja jest popularnym kierunkiem turystyki winiarskiej, o czym możecie przekonać się sprawdzając kilka moich wcześniejszych wpisów: Tokajski Region Winiarski | Wina wschodniosłowackie | Trnawa – królewskie miasto winiarzy. Dzisiaj chce wam pokazać inną słowacką specjalność – miód pitny. Trunek, wielokrotnie przywoływany na kartach polskich powieści historycznych, jednak współcześnie w Polsce trochę zapomniany. Tytułem wprowadzenia: Miód pitny, co oczywiste, powstaje z fermentacji miodu pszczelego. Najmocniejsze alkoholowo miody to nisko rozcieńczone półtoraki. Te najbardziej rozcieńczone należą do grupy czwórniaków, a nawet piątaków. Jak łatwo wydedukować te pośrednie to dwójniaki i trójniaki. Miody wytrawne tj. piątaki i czwórniaki, dojrzewają najszybciej i nadają się do spożycia już po upływie kilku miesięcy. Im wyższa zawartość miodu w trunku, tym dłużej musicie na niego poczekać. Na trójniaki poczekacie co najmniej rok, a na półtoraki ponad 10 lat. Jak próbowaliście, to wiecie, że miody pitne, mogą mieć różne smaki. Wpływ na to ma oczywiście proces fermentacyjny i zastosowany typ miodu, ale również dodatki, a wśród tych najpopularniejsze są zioła, przyprawy korzenne i owoce.
Przy okazji winiarskiego wypadu do słowackiej Trnawy, miałam okazję skosztować miodowych specjałów dwóch najpopularniejszych słowackich producentów. Smakowałam zarówno tradycyjnych miodów pitnych, jak i winiaków z miodowymi dodatkami. Miałam okazje również spróbować eksperymentalnego łączenia miodu pitnego z piwem. Przy okazji mała dygresja, szczególnie ważna przy zetknięciu się z cenami alkoholowych miodków. Te tańsze, bardziej rozcieńczone trójniaki i czwórniaki, mogą być degustowane na zimno, ale również nadają się do miodowych grzańców. Natomiast te droższe, starsze, czyli jakościowe trunki – dwójniaki, półtoraki – należy degustować jak wino.
Medovina Apimed
Na początek najbardziej znana słowacka firma specjalizująca się w produkcji miodów spożywczych i miodowych trunków. Produkcja zlokalizowana jest zaledwie 15 km od Trnawy, w wiosce Dolna Krupa. Ich flagowe produkty noszą nazwę medovina, co po słowacku oznacza miody pitne. Nie jest to nazwa zastrzeżona i jest w powszechnym użyciu, jako określenie typu wyrobu, a nie konkretnej marki. Apimed ma w swojej ofercie bardzo smaczny asortyment trójniaków na bazie miodów kwiatowych i spadziowych. Miałam okazję również pić medovinę z kolekcji z dodatkami cytrusów i przypraw, ale ta trochę mniej przypadła mi do gustu. Były też mocne destylaty, które po całodziennej podróży byłyby dla mnie zdradliwe, dlatego je odpuściłam, a właściwie sprezentowałam współbiesiadnikom. Z wszystkich oferowanych propozycji najbardziej polecam koniakową Medovine Barrique czyli medovinę dojrzewająca w dębowych beczkach, w której posmak miodu akacjowego miesza się z zapachem żółtej gruszki. Rewelacja!
Praktycznie
Koszt 90 min degustacji z 8 trunkami i przekąskami oraz krótkiego zwiedzania produkcji to 12 €/os (dot. grup > 10 osób).
Opcja dla 1 osoby to 60 min degustacji 8 trunków, bez przekąsek i zwiedzania za 9 €/os.
Możliwy jest również transport w promieniu 100 km za 0,30 €/km.
Kontakt: Dolná Krupá, Hlavná 578/119 → apimed.sk
Včelovina – Medovina Včelco
Kolejna miodowa wytwórnia to niewielka firma Včelco zlokalizowana w Smolenicach, 20 km od Trnawy. W pobliżu bajkowego zamku, znajdziecie świetny minimalistyczny budynek budzący skojarzenie z japońską lub skandynawską architekturą. Pierwsze wrażenie rewelacyjne. W takich estetycznie przyjemnych warunkach, możecie spróbować medovinę – tutaj nazywana vceloviną – z miodu słonecznikowego, lipowego i akacjowego (Včelovina Original). Oprócz typowych lekkich przyjemnych trunków, w ofercie tego producenta możecie odnaleźć niezwykłe alkoholowe rarytasy. Limitowana edycja Včelovina Špeciál, produkowana w małych ilościach do 570 butelek na rok oraz Včelovina Barrique dojrzewająca w dębowej beczce po amerykańskiej whiskey.
Praktycznie
W ofercie producenta, nie przewidziano indywidualnych degustacji. Właściciel jest jednak bardzo miłym człowiekiem, dlatego wierzę, że jeśli będzie wam zależało to jesteście w stanie się z nim dogadać i umówić na małą prezentację.
Kontakt: Smolenice, Továrenská 10A → vcelco.sk