Mote con huesillo
Mote con huesillo to tradycyjny chilijski napój bezalkoholowy przypominający w smaku słodką mrożoną herbatę, zawierający suszone brzoskwinie (huesillo)¹ lub suszone śliwki oraz łuskane ziarna pszenicy (mote). Co ciekawe, w Chile powyższa herbatka uznawana jest za deser.
Gdzie kupić mote con huesillo?
W Chile, deser ten jest bardzo popularny w miesiącach letnich. Od końca października do początku marca jest on powszechnie obecny – na ulicach sprzedawany z wózków, w sklepach do znalezienia w zamrażalkach z jogurtami i galaretkami, a w restauracjach do zamówienia jako poobiadowy deser. Jak możecie zobaczyć na zdjęciach, u obwoźnych sprzedawców możecie kupić kilka rozmiarów napoju – mały kubeczek to wydatek do 5 zł, a litrowy dzbanek to ok. 11 zł. Może was to zdziwi, ale większość chilijczyków zamawia litrowe porcje. Oni naprawdę to kochają.
Jak przygotować domowe mote con huesillo?
Do przygotowania tego deseru potrzebne będą suszone brzoskwinie, ewentualnie śliwki oraz ugotowana szklanka łuskanej pszenicy. Pszenicę przygotowujemy tak jak na kutię, czyli dobrze płuczemy i namaczamy przez całą noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości, kilkakrotnie zmieniając wodę, a później miękką odsączamy na sicie. Brzoskwinie również moczymy całą noc, a następnie dodajemy do nich cukier lub miód i zalewamy 1 litrem wody. Do smaku dodajemy laskę cynamonu. Taka mieszankę zostawiamy na ok. 30 minut. Powstały w ten sposób napój mocno schładzamy. Serwujemy w wysokiej szklance dodając na dno pszenicę i jedna brzoskwinię.
¹ Napój podawany bez suszonych brzoskwiń nazywany jest descarozados