Przejdź do treści

Mote con huesillo – chilijska deserowa herbatka

Mote con huesillo

Mote con huesillo to tradycyjny chilijski napój bezalkoholowy przypominający w smaku słodką mrożoną herbatę, zawierający suszone brzoskwinie (huesillo)¹ lub suszone śliwki oraz łuskane ziarna pszenicy (mote). Co ciekawe, w Chile powyższa herbatka uznawana jest za deser.

Gdzie kupić mote con huesillo?

W Chile, deser ten jest bardzo popularny w miesiącach letnich. Od końca października do początku marca jest on powszechnie obecny – na ulicach sprzedawany z wózków, w sklepach do znalezienia w zamrażalkach z jogurtami i galaretkami, a w restauracjach do zamówienia jako poobiadowy deser.  Jak możecie zobaczyć na zdjęciach, u obwoźnych sprzedawców możecie kupić kilka rozmiarów  napoju – mały kubeczek to wydatek do 5 zł, a litrowy dzbanek to ok. 11 zł. Może was to zdziwi, ale większość chilijczyków zamawia litrowe porcje. Oni naprawdę to kochają.

pattravel_2016_santiago-9pattravel_2016_santiago-12pattravel_2016_santiago-10

Jak przygotować domowe mote con huesillo?

Do przygotowania tego deseru potrzebne będą suszone brzoskwinie, ewentualnie śliwki oraz ugotowana szklanka łuskanej pszenicy. Pszenicę przygotowujemy tak jak na kutię, czyli dobrze płuczemy i namaczamy przez całą noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości, kilkakrotnie zmieniając wodę, a później miękką odsączamy na sicie. Brzoskwinie również moczymy całą noc, a następnie dodajemy do nich cukier lub miód i zalewamy 1 litrem wody. Do smaku dodajemy laskę cynamonu. Taka mieszankę zostawiamy na ok. 30 minut. Powstały w ten sposób napój mocno schładzamy. Serwujemy w wysokiej szklance dodając na dno pszenicę i jedna brzoskwinię.

¹ Napój podawany bez suszonych brzoskwiń nazywany jest descarozados

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.