Byłam w fajnej winnicy organicznej. Bardzo Ci polecam!
Przyznam, że te niespodziewane słowa i od zupełnie obcej wtedy jeszcze osoby, zaskoczyły mnie i oderwały znad mapy regionu Mendoza, skrupulatnie przeglądanej w celu znalezienia winnicy, która będzie czynna w niedziele. (Polka mądra po czasie mówi wam: winnice są czynne codziennie!). Ta osoba – Carina, Niemka z Hamburga spontanicznie zaczepiła mnie w hotelu i od razu podzieliła się ze mną najbardziej istotną wtedy informacją tj, aby koniecznie odwiedzić bodegę rodziny Cecchin w regionie Maipú. Bodegę, która produkuje wina organiczne.
Wina organiczne
Aż do tamtej chwili miałam bardzo mylne poczucie, że wszystkie wina są organiczne. A tymczasem … Winiarstwo organiczne (czy ekologiczne) to system uprawy winorośli, w którym wykluczone jest stosowanie nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin. Nie stosuje się także roślin modyfikowanych genetycznie i w znacznie mniejszych ilościach dopuszczone jest ( o ile w ogóle) stosowanie dwutlenku siarki. Dodatkowo, wykorzystywane są także działania z koszyka biodynamiki (choć to znacznie bardziej skomplikowany system) – jak np. wykorzystywanie odpowiedniego sąsiedztwa innych roślin, drzew, czy ziół. Obecnie jedyną winnicą organiczną w argentyńskich regionach Maipu i Mendoza jest winica rodziny Cecchin.
Bodega Familia Cecchin
Winnica rodziny Cecchin mieści się w regionie Maipú, który jest uznawany za najlepszy terroir w prowincji Mendoza do produkcji win czerwonych (Malbec, Cabernet Sauvingnon, Pinot Noir). Wspomniany region zlokalizowany jest na południowy wschód od miasta Mendoza, które jest stolicą prowincji. Prowincja Mendoza jest jednym z najważniejszych w Argentynie regionów winiarskich, który pokrywa prawie 2/3 krajowej produkcji wina. Winnice Mendozy znajdują się na wysokości od 600 do 1100 m. n. p. m. ( jedne z najwyżej położonych winnic na świecie). Niezwykły i bardzo charakterystyczny krajobraz tego miejsca winnice zlokalizowane na płaskowyżu u stóp Andów. Historia bodegi sięga początków XX wieku, kiedy do Argentyny przybyła z Treviso włoska para Santiago i Maria. Winnice założono w latach 50-tych XX wieku, od początku opierając się na stosowaniu zasad zrównoważonego rozwoju ( choć wtedy tego tak jeszcze nie nazywano) i ekologii w uprawie winorośli.
Degustacja win organicznych
Tour degustacyjny po tej winnicy, można uskutecznić samemu, dojeżdżając miejskim autobusem z Mendozy. Można również wykupić zorganizowaną wycieczkę busem, lub trochę bardziej kontrowersyjną zorganizowaną wycieczkę rowerową. Degustację w Cecchin poprzedza, krótka prelekcja o winach organicznych, bardzo krótki spacer między winoroślami. Sama degustacja, w najniższej cenie (20 zł) obejmuje rozpoznanie smaku 4 wyselekcjonowanych win organicznych oraz 1 winogronowego soku, w wersji premium (50 zł), otrzymacie trochę więcej win, jak również niewielki posiłek. Z tej winnicy wyjechałam ze specjalnym winem organicznym, które niestety nie przetrwało próby podróży i uległo zniszczeniu. Istnieje przesąd, że w miejsce jednego zbitego wina, należy niezwłocznie zakupić 3 nowe butelki. Tak też zrobiłam. Miejmy nadzieję, że teraz szczęście będzie po mojej stronie.
Lokalizacja: Ruta 60 S/N., 5517 Russel, Maipu., Mendoza, Argentyna