W ubiegły weekend we wschodnich Morawach, a dokładnie w Velké Karlovice, po raz 9 odbył się największy czeski festiwal gastronomiczny. W ramach tego wydarzenia organizowane były degustacje wołowskich specjałów, pokazy kulinarne czeskich szefów kuchni, wieczory barmańskie oraz imprezy towarzyszące. Głównym wydarzeniem był jarmark kulinarny zlokalizowany na turystycznym szlaku obejmującym 3,5 km. Trasa między kulinarnymi miasteczkami (stoiska pogrupowane według regionu pochodzenia producentów, restauratorów) wiodła przez malowniczą dolinę Lessková. Pomiędzy poszczególnymi gastronomicznymi przystankami można było poruszać się pieszo, konno, rowerem lub specjalnym oldskulowym autobusem. Wstęp na imprezę był bezpłatny, ale aby spróbować wystawianych specjałów konieczne było posiadanie festiwalowych gastrokuponów – 1 G = 20 koron = 3,5 zł. Najtańsze dania wyceniano na 2 G, a najdroższe kosztowały 200 G.

