Powodów do odwiedzenia czeskiego regionu Valašsko (Morawska Wołoszczyzna) jest wiele. Lasy, góry, rekreacja letnia (rowery, piesze szlaki) i zimowa (wyciągi i skocznie narciarskie). Ponadto – co dla mnie najistotniejsze – Morawy oferują 10 dobrze przygotowanych szlaków winiarskich, a ostatnio z lokalnej inicjatywy, w okolicy Roznova pod Radhostem, uruchomiono specjalny kulinarny program zwiedzania i degustowania lokalnych produktów.



Valassky GastroTrip
Valassky gastrotrip to inicjatywa morawskich wytwórców, mająca na celu prezentację lokalnej kuchni. W ramach tripu można spróbować wołoskiej śliwowicy, kultowego czeskiego piwa i wina, przetworów z koziego mleka, lokalnych wędlin, tradycyjnych kołaczy, ręcznie robionych pralinek, ale również cieszyć się smakiem czeskiego obiadu w ekskluzywnej odsłonie restauracji Alberta Málka. Opcjonalnie można zorganizować również naukę jazdy konnej, spa w piwnych łaźniach, czy zwiedzanie wołoskich skansenów i parków krajobrazowych.







Wyświetl ten post na Instagramie.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Wyjazd może organizować kompleksowo z transportem i noclegiem przez Valassky Gastrotrip, możecie również zorganizować swój własny trip i kontaktować się z poszczególnymi wytwórcami (Ranczo Buciska, Browar Roznovsky, Piekarnia Cyrilovo, Muzeum rzeźnictwa, Manufaktura czekolady Málková, Gospodarstwo Zerlina). Jeśli chcecie skorzystać z kąpieli i/lub spa w piwnych łaźniach to koniecznie zarezerwujcie sobie termin z dużym wyprzedzeniem – reditel@roznovskepivnilazne.cz / tel. (+420) 774 430 000. Podobnie rezerwacja będzie niezbędna, aby zjeść obiad w Restauracji Albert Málek.
Jeśli do Czech chcecie wybrać się transportem publicznym, to podpowiadam, że istnieją połączenia kolejowe z Polski i waszą stacją docelową powinna być miejscowość Hranice na Morave. Jest to ok. 30 km od Międzyrzecza Wołoskiego (Valašské Meziříčí) i 45 km od Rožnov pod Radhoštěm.