Przejdź do treści

10 dań, których warto spróbować w Szwajcarii

Co zjeść w Szwajcarii? Odpowiedz jest prosta ser, ser, ser … ziemniaki i czekoladę. Mówię oczywiście o tradycyjnej kuchni szwajcarskiej, a nie o współczesnych preferencjach kulinarnych Szwajcarów. Przy okazji mała ciekawostka, która – mam nadzieję – tylko was zszokuje, a nie rozbudzi kulinarną ciekawość. O co chodzi? ano o to, że w czterech szwajcarskich kantonach nadal można legalnie zjeść mięso psów i kotów. Serio! Mało tego, pasztet z kociąt jest tradycyjną szwajcarską potrawą bożonarodzeniową! Ale spokojnie, nie próbowałam i dalej nie będzie o tym …

10. Bräzeli

Na dobry początek polecam spróbować brazeli czyli słony (lub słodki) szawajcarski andrucik. Powstaje on w specjalnym urządzeniu przypominającym gofrownicę. Podawany jest z lodami, bitą śmietaną lub innymi kremami.

9. Maluns

Kolejna propozycja to chłopska potrawa bazująca głównie na resztkach poobiadowych. Maluns to kruszone (starte na tarce) odsmażane ziemniaki zmieszane z mąką, podawane ze śmietaną (mlekiem/kefirem) lub na słodko, z musem owocowym. Maluns bywa również podawany z serem lub mięsem.

8. Papet vaudois

Następny przykład rustykalnego dania to gotowane, tłuczone ziemniaki i warzywa, zmieszane ze sparzonym porem. Podawane zawsze w towarzystwie kiełbasy.

7. Käseschnitte

Dalsze miejsce zajmują szwajcarskie grzanki. Nic specjalnego – chleb i rozpuszczony na nim ser. Tyle, że ser jest najwyższej jakości, a kanapeczkę wzbogacają jajka, wędliny oraz warzywa. Świetne na śniadanie, lunch lub przystawkę.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Migusto (@migusto.ch)

6. Capuns

Następne danie to szwajcarskie gołąbki czyli zblanszowane liście boćwiny faszerowane masą mączno-jajeczną. Czasami do farszu dodawany jest ser i  podsuszane mięso. Podawane z roztopionym serem lub sosem.

5. Rösti

W połowie stawki szwajcarskie placki ziemniaczane, przygotowywane z podgotowanych, grubo startych ziemniaków, bardzo często ze stopionym serem na wierzchu, kiełbasą i/lub jajkiem sadzonym. Placek zazwyczaj jest wielkości całej patelni, jak na zdjęciu. Stanowi wówczas pełne danie. Popularne są również male rösti stanowiące dodatek do mięsnego dania zasadniczego.

4. Zürcher Geschnetzeltes

Zaraz za podium, krajanka po zurysku czyli gulasz z cielęciny w sosie śmietanowo-winnym z grzybami. Gulasz jada się najczęściej w towarzystwie rösti, ale można podawać go również z makaronem lub ryżem.

3. Raclette

Raclette to zarówno rodzaj szwajcarskiego sera, potrawa, jak i domowy grill służący do jej przygotowania. Raclette smakuje idealnie w towarzystwie ziemniaków, korniszonów i suszonego mięsa.

2. Fondue serowe

Fondue to gorący kociołek, przygotowany z gorącego sera (Emmentaler, Gruyere), czosnku i białego wytrawnego wina lub wytrawnego kirszu. Jada się je zazwyczaj w większym gronie, bezpośrednio z garnka caquelon, zanurzając w masie nabite na specjalny widelec pieczywo, warzywa lub mięso.

1. Fondue czekoladowe

Na tej samej zasadzie, co w powyższym punkcie można zjeść coś o wiele smaczniejszego – fondue czekoladowe. Tym razem w gorącej czekoladzie zanurzamy owoce lub pianki marshmallow. Czy może być coś lepszego?

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.