Skip to content

Wodna wieża – steampunk i grzybki

Gault & Millau PL:  3 czapki (od 2015)
Kuchnia: europejska, nowoczesna, elegancka
Szef kuchni: Dominik Duraj
Restauracja zlokalizowana na 8 piętrze prawie stuletniej wodnej wieży. Słynie z genialnego wystroju w klimacie steampunk/industrial. Lokal dysponuje tylko 8 stolikami, konieczna jest więc rezerwacja miejsc. Znakiem rozpoznawczym restauracji są ciężkie krzesła stylizowane na XIX-wieczne fotele dentystyczne. Z okien restauracji rozpościera się piękny widok na panoramę Pszczyny. Restauracja jest czynna codziennie od godz. 12:00.
Menu: Restauracja oferuje dania z karty, menu lunchowe i menu degustacyjne – 9 lub 11 dań. W menu restauracji szczególne miejsce zajmują rzadkie grzyby z własnej hodowli.
Lokalizacja:
 Pszczyna, ul. Kilińskiego 5 | wodnawieza.pl


9 daniowe menu degustacyjne

#1. Amuse-bouche: Grzyby/ ślimaki – 3/5

#2. Foie gras z malinami – 3/5

#3. Ceviche z miecznika – 4/5

#4. Consome z selera / małże – 2/5

#5. Halibut / pak choi / soczewica – 4/5

#6. Intermezzo: sorbet -4/5

#7. Sarna / pasternak / burak – 2/5

#8. Chałwa / czekolada – 4/5

#9. Petite four – cukierek cytrynowy w jadalnym papierku / pralina / makaronik jagodowy – 3/5

Cena: 430 zł/2 os, w tym zestawy degustacyjne, wody mineralne i napiwek
Ocena: Jedzenie 3 / Nastawiłam się na zachwyty i niezwykłe doświadczenia smakowe, a było przeciętnie. Nie podoba mi się, że do listy dań degustacyjnych zostały wliczone amuse-bouche, intermezzo, petite four. Pierwszy raz się spotykam z taką praktyką i de facto czuję się trochę oszukana. Dodatkowo w trakcie naszej degustacji, obok przy stoliku, dokonano zwrotu dania z powodu mszyc (sic!). • Obsługa 4 / Kelner sztucznie uprzejmy, niestety takie rzeczy są łatwo wyczuwalne. Chyba ma dość swojej pracy, bo był ewidentnie znudzony tym co mówi. Miejsce 5 / Świetne wnętrze! Zachwyca pomysł, jak i perfekcyjność wykonania. Idealnie dopracowane dodatki, w tym autorskie naczynia i sztućce. Na plus również widok z okien.

Żródło Video – ⓒ https://vimeopro.com/kastelnikstudio

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

  • woow, ale efektownie wszystko wyglada 😀

  • Przepiękne dania.:)

  • Wow! Fantastyczne miejsce! Uwielbiam steampunkowe klimaty <3

    • własnie dlatego tam pojechaliśmy 🙂

  • Wnętrze wspaniałe, dania wyglądają jeszcze lepiej (i bardzo apatycznie!) ale jak widać nie koniecznie dobrze smakują 🙂 Ja grzybów wcale nie jadam więc jak widzę ten filmik i początkowe zdjęcia to mija mi apatyt na resztę 😉

  • Lisy w drodze

    Nie chodzę po takich miejscach i chyba by mnie onieśmieliło. Dania prezentują się tak jak czasami jest mi to dane zobaczyć w profesjonalnych programach kulinarnych. Ale skoro opisujesz, że oceniasz kuchnię średnio to przy takiej kwocie byłabym pewnie wściekła. Póki co wolę takie miejsca oglądać na zdjęciach:)

  • Byłam na takim menu degustacyjnym w warszawskiej restauracji Platter by Karol Okrasa w hotelu InterContinental i moge szczerze polecić. Zarówno obsługa, jak i samo jedzenie – rewelacja!

  • Ciężko wizualnie powiedzieć jak smakowo, no i jak to się ma stosunek jakość/ilość/cena, ale wystrój naprawdę zatyka! Chociaż według opisu jedzenie już nie (no chyba że w tym złym sensie ;)), więc wątpię żebyśmy kiedyś tam pojawili na degustacji. W każdym razie warto wiedzieć zobaczyć na żywo czy na zdjęciach… ale nad zjedzeniem tam chyba jednak trzeba się mocno zastanowić 😉

  • Już się zagubiłem w tym, czy chcę tam iść, czy nie 🙂 Z jednej strony fajne wnętrze, z drugiej cena za 2 osoby w stosunku do średniego zadowolenia, zupełnie nie zachęca. Ja mogę zapłacić sporo, ale to musi być naprawdę!

  • Jeszcze nigdy nie byłam w takiej restauracji jeśli chodzi o wystrój jak i podawane dania. Wizualnie wygląda wspaniale, jednak jeśli smak jest przeciętny, to nie wiem czy warto patrząc na cenę :(.

%d bloggers like this: