Skip to content

Włochy – przepyszny kraj makaroniarzy

Włoska pasta

Makaron to jeden z podstawowych produktów kuchni włoskiej. Mimo, iż pierwsze wzmianki o nim odkryto podobno w Chinach, to i tak od lat nieodzownie kojarzony jest wyłącznie z Włochami. W tym kraju makaron to prawdziwa podstawa tożsamości narodowej. Włosi niezwykle poważnie podchodzą do makaronów, którym poświęcane są specjalne konferencje naukowe, sympozja i oczywiście degustacje. Są oni także największymi na świcie producentami tego produktu. To właśnie we Włoszech, a dokładniej w Wenecji (w 1740 r.) powstała pierwsza fabryka makaronu, której założycielem był Paulo Adami.

pattravel_2017_wlochy-pasta-4

Włoski obiad

Włochowi bardzo ciężko wyobrazić sobie obiad bez makaronu, który stanowi jeden z głównych składników pierwszego (sic!) dania. Jego jedzenie stało się dla nich prawdziwym rytuałem i wielką sztuką, której sekret tkwi w odpowiednim doborze składników i prostocie potraw. Makaroniarze – jak zwykło się mówić o mieszkańcach Italii – bardzo przestrzegają zasad doboru odpowiedniego makaronu do konkretnego sosu. We Włoszech, makarony łączone są z sosami wytrawnymi – mięsnymi, warzywnymi lub serowymi. Trudno we włoskich przepisach doszukać się pasty ze słodkimi dodatkami. Chyba, że za taki dodatek uznać gruszkę, ale i jej słodki smak skutecznie balansuje gorgonzola.

pattravel_2017_wlochy-pasta-3

Tradycyjny włoski makaron

Włoska pasta powstaje w wyniku połączenia wody i mąki, najczęściej gruboziarnistej lub semoliny, czyli drobnej kaszy z ziaren twardej pszenicy tzw. durum. Do ciasta bywają również dodawane jajka. Przyjmuje się, że wszystkich włoskich gatunków makaronów jest około 300. Zdecydowanie więcej natomiast wyróżnia się jego nazw. A wszystko to wiąże się z różnym nazewnictwem, nadawanym tym samym gatunkom makaronu w zależności od poszczególnych regionów Włoch. Podstawowy podział, jaki obowiązuje we Włoszech to podział na makarony świeże i suszone. Oczywiście każdy makaron, najpierw występuje w świeżej postaci, a dopiero następuje proces jego suszenia, składający się z trzech etapów. Jednak część z nich można kupić właśnie w świeżej postaci. Sprzedawany jest wówczas albo na wagę, albo pakowany próżniowo i ma zdecydowanie krótszy termin ważności niż ten suszony. Zachowuje świeżość jedynie przez kilka dni. Makaron suszony cieszy się zdecydowanie większą popularnością ze względu na dłuższą datę przydatności do spożycia oraz większą trwałość.

pattravel_2017_wlochy-pasta

Tyle tytułem wstępu. W następnych wpisach postaram się powiedzieć coś więcej o rodzajach włoskich makaronów i „przypisanych” do nich sosach. Pokaże wam, że nienajlepszym pomysłem jest zamawianie we Włoszech spaghetti bolognese oraz poszukam dla was najlepszych włoskich restauracji w Polsce. Buon appetito!

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

%d bloggers like this: