Skip to content

Wina hiszpańskie – Albarino z Rias Baixas

W ramach Małopolskiej Jesieni Enologicznej, dokładnie w Dzień Kolumba (Día de la Hispanidad) w krakowskiej Strefie na Dolnych Młynów, uczestniczyłam w degustacji win Albariño z hiszpańskiego regionu Rías Baixas. Degustację prowadził ambasador hiszpańskich win Julio César Sobrino – członek Hiszpańskiego Związku Degustatorów Wina (Unión Española de Catadores) i Madryckiego Stowarzyszenia Sommelierów (Asociación Madrileña de Sumilleres).

pattravel_2017_albarino-degustacja
Organizatorzy – od lewej: Tatiana Mucha, Basia Lejkowska, Julio César Sobrino, Bożena Dragosz

pattravel_2017_albarino-degustacja-3pattravel_2017_albarino-degustacja-2

Wina z Rias Baixas

Rías Baixas (czyt. rias bajszas) to apelacja w hiszpańskim rejonie Galicja, zlokalizowanym w pobliżu północnej granicy z Portugalią. Ten hiszpański region znajduje się pod wpływem kapryśnego atlantyckiego klimatu. Ilość opadów potrafi dochodzić tam do 2 tys. mm rocznie, przy jednoczesnych dużych wahaniach temperatur – latem do 30°C, a zimą ok. 0°C. Jak wiadomo, takie warunki są idealne do rozwoju pleśni i innych grzybów, dlatego też na tym terenie znalazły zastosowanie uprawy na specjalnych pergolach. Krzewy są rozstawione w dużych odległościach od siebie, winorośl pnie się na wysokość prawie dwóch metrów po drutach wspartych o granitowe słupki, aby ostatecznie stworzyć zielony dach z liści. Spośród wszystkich tego typ nasadzeń w Rias Baixas, niemal 95% stanowi biały szczep albarino.

pattravel_2017_albarino-degustacja-10pattravel_2017_albarino-degustacja-11

Degustacja 9 hiszpańskich win

Na hiszpańskiej degustacji miałam przyjemność smakować wina właśnie tego szczepu. 9 białych win albariño, powstałych w wyniku różnych technik winifikacji. Większość z zaprezentowanych etykiet reprezentowała rześkie, owocowe (jabłko, melon, grejfrut,  brzoskiwnia) wysoko kwasowe wina pochodzące ze zbiorów 2016. Pojawiły się też dwie starsze butelki, i z tych szczególnie ciekawym przypadkiem było Vinas e Adegas Galegas Vigadares 2013 – kupaż albarino to 85% z treixadura (15%), loureira i caino. Wino dojrzewające 6 miesięcy na osadzie z drożdży, z 2 tyg. okresem battonagu (mieszania nad osadem). Wino jabłkowo-miodowe z wyczuwalnymi nutami ziół i kwiatu lipy, z mniejszą kwasowością niż wina z wcześniejszych kieliszków. Obok tego najlepszego, chętnie w swojej domowej piwniczce znalazłabym również Bodegas Vina Cartin 2016 i Gomez y Rial Alargo 2016.

pattravel_2017_albarino-1-wino-nai-y-senora-2016-a
Adegas Tarras de Asorei – Nai y Senora 2016

pattravel_2017_albarino-1-wino-nai-y-senora-2016

pattravel_2017_albarino-degustacja-5

pattravel_2017_albarino-2-wino-serra-da-estrela-2016
Adegas Valminor Serra de Estrela 2016

pattravel_2017_138nd700-17

pattravel_2017_albarino-degustacja-4

pattravel_2017_albarino-3-wino-vina-cartin-2016
Bodegas Vina Cartin 2016
pattravel_2017_albarino-4-wino-ramon-bilbao-albarino-2016
Ramon Bilbao Albarino 2016

pattravel_2017_albarino-degustacja-6

pattravel_albarino-5-wino-alagro
Gomez y Rial Alargo 2016
pattravel_2017_albarino-6-wino-albanta-2016
Bodegas Altos de Torona – Albanta 2016
pattravel_7-wino-segrel-ambar
Bodegas Pablo Padin – Segrel Ambar 2016

pattravel_albarino-8-wino-aba-de-trasumia

pattravel_2017_albarino-8-wino-aba-de-trasumia-2015
Vina Moraima – Aba de Trusumia 2015

pattravel_albarino-9-wino-veigadares-2013

pattravel_2017_albarino-9-wino-veigadares-2013
Vinas e Adegas Galegas – Vigadares 2013

pattravel_2017_138nd700-32

Degustowałam na zaproszenie organizatorów Degusta Espania • Kobiety i Wino



Booking.com

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

%d bloggers like this: