Skip to content

Twój Kucharz – Coś się kończy, coś się zaczyna

Studio kulinarne w nowej odsłonie

Studio Twój Kucharz zmienia profil swoich działań. Miejsce przestaje być restauracją codzienną. Zamiast tego od teraz na Zabłociu, będzie można zjeść kolacje degustacyjne i eventowe, zorganizować imprezy okolicznościowe czy warsztaty kulinarne. Na pożegnanie starej odsłony i równocześnie oficjalne powitanie nowej, Studio Twój Kucharz zaprosiło nas na kolację degustacyjną złożoną z 8 dań i specjalnej foodpairingowej selekcji win. Menu degustacyjne skomponował szef kuchni, specjalista kuchni sezonowej i lokalnej – Bartłomiej Płócienniak, a wina dopasował Kuba Janicki.

pattravel_2017_twoj-kucharz-chef1pattravel_2017_twoj-kucharz-chef3bpattravel_2017_twoj-kucharz-chefxpattravel_2017_twoj-kucharz-chefxx

Kolacja degustacyjna z selekcją win

W menu znalazły się dania stworzone z lokalnych produktów kuchni polskiej: z nieczęsto ostatnio dostępnych raków, jagnięciny, perliczki, owoców lata (borówki, porzeczki, agrest, poziomki, morele) oraz warzyw (topinambur, bób, papryka) oraz powracających do łask, nie tylko leczniczo – pędach sosny. Smaki potraw wzbogacały włoskie i węgierskie wina.

pattravel_2017_twoj-kucharz-0
Cydr Smykan Pink Lady i tradycyjny polski smalec
pattravel_2017_twoj-kucharz-1
#1. Guacamole z młodego bobu / arbuz infuzowany polskim winem owocowym / chips z parmezanu /bundz słodki
pattravel_2017_twoj-kucharz-39
#2. Raki / sos szafranowy na szampanie / agrest / palona papryka w młodych liściach laurowych
pattravel_2017_twoj-kucharz-wino2
Włoskie białe wina Malvasia Emiliana Lusenti i Trebbiano d’Abruzzo La Collina
pattravel_2017_twoj-kucharz-43
#3. Ceviche z polskiej makreli / sok z limonki / wiśnie / rukola i sałata masłowa + wino AES Bal 1 Kadarka
pattravel_2017_twoj-kucharz-4
#4. Dorsz / pieczony kalafior / palone masło / orzechy ziemne / jeżyny / leśne jagody / czarny sezam oraz włoskie białe wino Timorasso Colli Tortonesi
pattravel_2017_twoj-kucharz-42
#5. Ozorek jagnięcy / pate z jagnięcych cynaderek / konfitura agrestowa / espuma ze szczawiu / poziomki + Cabernet Franc Janos Bolyki
pattravel_2017_twoj-kucharz-6
#6. Perliczka / szałwia / morele sous vide / piana kawowa / prażynka z młodego ziemniaka z czarnuszką / młody groszek / kurki / dym z goździków
pattravel_2017_twoj-kucharz-7
#7. Andut / krem z kwiatów czarnego bzu / borówki / sos z dzikiej mięty + Muscat Nobilis Tokaj
pattravel_2017_twoj-kucharz-8a
#8. Lody z pędów sosny / czerwona porzeczka / chips z topinamburu + Koverszolo Nobilis Tokaj

Zobacz też: Wieczór z rieslingiem w Studio Twój Kucharz
Lokalizacja: Ślusarska 3/lokal 1, Zabłocie, Kraków | twojkucharz.pl

Nie zapominajcie o naszym Facebooku i Instagramie, tam na bieżąco pokazujemy gdzie jemy i co polecamy. Smacznego ♥

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

%d bloggers like this: