Skip to content

10 dań, których warto spróbować w Wietnamie

Kuchnia wietnamska

Wpływy kulinarne: Chiny, Kambodża, Francja
Główne produkty: ryż, makarony (w tym ryżowe), jajka • drób (szczególnie popularna kaczka), wołowina, wieprzowina • sałata, szpinak, marchewka, warzywa marynowane i kiszone • kolendra, kardamon, mięta wietnamska, tajska bazylia, imbir, chili, trawa cytrynowa, cynamon • sos rybny!, sos sojowy, pasta z krewetek

Podstawowy słownik kulinarny:
súp/canh=zupa • thịt=danie mięsne • nộm/gỏi=sałatka • tráng miệng=deser
tái=surowy • chín=ugotowany • xào=smażony • nướng=grillowany
cơm=gotowany ryż • mì= pszenny makaron instant, bún=cienki makaron ryżowy, phở=szeroki makaron ryżowy
bò=wołowina • lợn/heo=wieprzowina • gà=kurczak • vịt=kaczka • cá=ryba • chay=danie wege
cà phê=kawa • nước=woda • trà=herbata • bia=piwo

1. Zupa Pho

Zupa na bulionie wołowym z szerokim makaronem ryżowym pho (stąd nazwa), z dodatkiem warzyw, cebulki lub szczypiorku. Pho jada się o każdej porze dnia, ale najczęściej na śniadanie. Klasyczne pho to wersja z mięsem wołowym pho bo, ale obecnie bardzo popularna jest też wersje z kurczakiem pho ga, z wieprzowiną pho ha i pho tom z krewetkami. → Cena: 20-50 tys. VND (ok. 5-10 zł).

2. Sajgonki

Smażone sajgonki nem rán/chả giò = spring rolls znane są na całym świecie, ale w Wietnamie bardziej popularne są te surowe nem cuốn/gỏi cuốn = summer rolls. Najczęściej klientowi podawany jest papier ryżowy i osobno talerz ze składnikami do faszerowania, takimi jak: krewetki, warzywa, kiełki i sałaty. → Cena: 20 tys. VND (ok. 5 zł).

3. Gorący kociołek Lau

Lou to metoda gotowania i serwowania dania. Na środku stołu, w dużym garnku gotuje się wywar na bazie z góry określonego mięsa. W zależności od preferencji, w trakcie wspólnego biesiadowania, do wywaru można dodawać owoce morza, warzywa, makarony i inne dodatki. → Cena: 50 tys. VND (10 zł).

cooking-at-the-table-Hot-Pot-style

4.  Pikantna zupa wołowa Bun Bo Hue

Bun to kolejny typ zupy, której nazwa pochodzi od rodzaju makaronu. Tym razem jest to cienki makaron ryżowy bun, w pikantnym wywarze wołowym bo. Jak łatwo się domyślić danie pochodzi z regionu miasta Hue. Zupa jest bardzo wyrazista i bogate w składniki – najczęściej zawiera: limonką, miętą, chili, kiełki. Czasami do zupy trafia również wietnamska kiełbasa cha lua. → Cena: 30-60 tys. VND (ok. 4-8 zł).

5. Wietnamskie bagietki Banh

Kulinarna pozostałość po francuskich Indochinach. Bagietka zazwyczaj zawiera mięsną wkładkę lub smażone jajko, warzywa oraz dużą ilość chili, sosu sojowego i przypraw. Według mnie najlepsze są kanapki ze smażoną wołowiną, jajkiem, marchewkę, ogórkiem i sosem. Bagietki banh mi sprzedawane są na ulicznych straganach w całym kraju, ale najwięcej ich w stolicy. → Cena: 15-20 tys. VND (ok. 2-5 zł). 

6. Wołowina po wietnamsku Com Xao Bo

Jedno z najbardziej popularnych wietnamskich dań mięsnych, składających się z pasków grillowanej wołowiny xao bo i warzyw z dodatkiem smażonego ryżu cơm. → Cena: 60 tys. VND (ok. 10 zł).

7. Grillowane kotleciki Bun Cha

Mięsne danie pochodzące z Hanoi. Głównym jego składnikiem są smażone małe wieprzowe kotleciki, które podawane są z cienkim makaronem oraz warzywnymi dodatkami. → Cena: 40 tys. VND (ok. 7 zł).

8.  Smażone pierożki Bánh gối

W (prawie) każdej kuchni znajdą się jakieś pierożki i zawsze są to najlepsze dania. Banh goi to pierozki smazone w głębokim tłuszczu, podawane z sosem i zieleniną. Pierogi nadziewane są najczęściej mięsem, ale istnieją też w wersjach wegetariańskich. → Cena: 30-60 tys. VND (ok. 5-10 zł). 

maxresdefaultA-horz

9. Naleśniki po wietnamsku Banh Xeo

Kolejne danie stanowiące pozostałość po francuskiej kolonii. Wariacja na temat francuskiego naleśnika, ale z lekkim nawiązaniem do omletu. Jajeczny naleśnik nadziewany najczęściej wieprzowiną lub krewetkami, do którego dodawane są rożnego rodzaju warzywa. Całość może być dodatkowo zawinięta w liść sałaty i polana rybnym sosem. → Cena: 60 tys. VND (ok. 10 zł).

10. Kawa po wietnamsku Ca Phe 

Kawa po wietnamsku to najczęściej kawa robusta, podawana z cukrem i skondensowanym mlekiem, niekiedy z lodem cà phê đen đá. Zawsze robiona w tradycyjnym przelewowym zaparzaczu z filtrem phin. → Cena: 10-15 tys. VND (ok. 2-3 zł).

pattravel_2014wietnam-food001-3-tilea

Jeśli powyższy tekst był ci potrzebny, ponieważ wyjeżdżasz do Wietnamu to koniecznie sprawdź mój praktyczny wpis o Wietnamie

Booking.com

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

%d bloggers like this: