Skip to content

10 dań, których warto spróbować w Gruzji

 Kuchnia Gruzińska

Wpływy kulinarne: Turcja, Rosja, Armenia, Indie
Główne produkty: mięsa: baranina, wołowina • orzechy włoskie (pasta saciwi), sery (sulguni, imeretian) • warzywa: bakłażan, pomidor, papryka • owoce: arbuzy, winogrona, granaty • przyprawy: kolendra, estargon, sumak, koperek, czosnek Cechy charakterystyczne: Dania bardzo dobrze przyprawione, najczęściej grillowane lub smażone. W Gruzji istnieje kultura wspólnego biesiadowania (supra), dlatego też preferowane jest współdzielenie potraw.

PatTravel_2015Top10001-9

Subiektywny zestaw 10 najlepszych i/lub najciekawszych potraw gruzińskich.
Wszystkie spróbowałam i szczerze polecam!

10. Czurczchela

Najpopularniejszym gruzińskim deserem są „snikersy” czurczchela. Ta ciekawie wyglądająca słodka przekąska, to nawleczone na nitkę orzechy włoskie lub laskowe zatopione w gęstym soku z winogron. Propozycja obowiązkowa, ze względu na swoją dużą oryginalność.PatTravel_2015Kuchnia gruzinska001-2a

9. Pkhali

Pasty ze szpinaku, marchwi lub buraków z dodatkiem czosnku, orzechów. Przystawka, która trochę lepiej wygląda niż smakuje. Myślę, że spróbować warto, ale nie jest to propozycja tak wybitna, jak niżej wymienione. PatTravel_2015Top10001

8. Chaczapuri = Khachapuri

Klasyczne chaczapuri to okrągły placek z ciasta drożdżowego (lub półfrancuskiego) nadziewany serem sulgoni (khachapuri imeruli) lub ciasto chlebowe wypiekane w kształcie łódeczki wypełnionej serem, do którego przed podaniem wbija się jajko (khachapuri adjaruli). Często placki o kształcie łódeczek, nazywane są w menu restauracyjnym acharuli i jako odrębne danie bywa nadziewany szpinakiem, pieczarkami, bakłażanami, kurczakiem. Wybór jest spory, dlatego sądzę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Moim faworytem jest acharuli ajapsandali, co nie powinno nikogo dziwić uwzględniając punkt 2 tego zestawienia. Chaczapuri podaje się na śniadanie, obiad i kolację, można je zjeść w restauracji, barze. Sprzedawane jest także na ulicy, w małych sklepikach i piekarniach.PatTravel_2015Top10001-10

7. Tolma = Dolma

Bakłażany, papryka lub liście winogron nadziewane farszem mięsnym, z dodatkiem ryżu i przypraw. Jeśli ktoś lubi polskie gołąbki, to ta gruzińska propozycja na pewno mu posmakuje.PatTravel_2015Kuchnia gruzinska001-31aPatTravel_2015Kuchnia gruzinska001-32

6. Lobio

Gęsta zupa z fasoli i orzechów. Podawana często z kukurydzianym plackiem mchadi  lub gruzińskim chlebkiem lawasz. Lobio najczęściej podawana jako zupa w glinianym naczyniu, ale spotkałam też wersją przystawkową, w małych naczynkach.PatTravel_2015Kuchnia gruzinska001-21a

5. Badrijani = Badridżani

Zrolowane smażone bakłażany z nadzieniem z pasty saciwi (z orzechów włoskich) i czosnku. Danie dekoruje się nasionami granatu, kolendrą, a czasami posypuje też ostrą papryką. Świetna przekąska, która z uwagi na skladniki, najlepiej definiuje gruzińską kuchnię.
PatTravel_2015Top10001-7

 4. Kubdari 

Kubdari to danie pochodzące z Swaneti, jest to okrągły smażony placek pszenny wypełniony, genialnie doprawionym, mięsem baranim. Według mnie idealny dodatek do zup lub innych dań, ale w menu często jest oferowany jako danie główne. Podobną potrawą, ale wypełnioną czerwoną fasolą, jest lobiani.

PatTravel_2015Kuchnia gruzinska001-51

3. Qababi = Kebabi

Kebabi to danie pochodzenia tureckiego, ale w Gruzji cieszące się ogromną popularnością. Gruzińskie kebabi to najczęściej grillowana, mielona baranina w cienkim cieście lawasz. Może być też wersja solo posypana sumakiem z dodatkiem cebuli. W gruzińskim menu istnieją jeszcze trzy bardzo popularne (i całkiem smaczne) dania mięsne: szaszłyk mtsvadi (mcvadi), wieprzowa kiełbaska kupati oraz mielone kotleciki katleti.

PatTravel_2015Kuchnia gruzinska001-36PatTravel_2015Kazbegi001-4a

2. Adżapsandali = Ajapsandali

Gulasz z pieczonych bakłażanów, papryki, pomidorów i ziemniaków. Jestem wielką fanką pieczonych i/lub gotowanych bakłażanów, a ta delikatnie pikantna odsłona jest dla mnie daniem idealnym. Adżapsandali może być podane jako przystawka (na zdj. z serem i kukurydzianym plackiem mczadi), danie główne lub nadzienie placka acharuli. Wszystkie wersje są przepyszne.
PatTravel_2015Kuchnia gruzinska001-19a

1. Chinkali = Khinkali

Pierożkowe sakiewki, najczęściej z mięsem rosołowym. Pierożki jada się rękami, trzymając za pogrubione łączenie ciasta. Konsumpcję rozpoczynamy od nagryzienia boku chinkali i wyssania rosołu, dopiero po tej czynności możemy zjeść pieroga. Ważne, aby pozostawić na talerzu końcówkę sakiewki, z prostej przyczyny – bywa ona niedogotowana. W Gruzji można spróbować chinkali z mięsem (baranina, wołowina, wieprzowina), ale również z serem, ziemniakami, warzywami, grzybami. Istnieją też wariacje regionalne, jak i chinkali w stylu dalekowschodnim – smażone w oleju. Spróbowałam wszystkich i zdecydowanie najlepsze są klasyczne z wywarem rosołowym.

PatTravel_2015Kuchnia gruzinska001-4a

Smacznego! Gaamot! Sakartwelos gaumardżos!

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

%d bloggers like this: