Poniżej lista 10 najpopularniejszych i według mnie najlepszych chilijskich drinków wraz ze skróconymi przepisami na ich domowe odpowiedniki (dla 4 osób). Dwa z zaproponowanych koktajli – tj. Ponche a la Romana, Cola de Mono – serwowane są najczęściej w okresie Bożego Narodzenia i Sylwestra, reszta dostępna jest w Chile przez cały rok. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby przygotować je również w Polsce. Zbliżający się Sylwester jest idealnym czasem na alkoholowe eksperymenty.
10. Cola de mono
Skład: szklanka wysokoprocentowego alkoholu (rum, brandy), 1 litr mleka, kawa, cukier i cynamon
9. Ponche a la Romana
Skład: 1 butelka szampana, 4 gałki lodów ananasowych, puszka drobno posiekanego ananasa, kostki lodu
8. Chicha
Skład: wino ze sfermentowanych winogron i/lub jabłek, cukier, kostki lodu
7. Vaina
Skład: 1 szklanka słodkiego sherry lub wina, 1 jajko, 1 łyżka kakao, cynamon lub cukier puder, kostki lodu
6. Jote
Skład: butelka półwytrawnego czerwonego wina, 0,5 l coca-coli
Drink ma pochodzenie baskijskie, gdzie nazywa się calimocho (kalimotxo).
5. Borgona
Skład: 1 butelka czerwonego półwytrawnego wina, 300 g drobno posiekanych truskawek, cukier do smaku, kostki lodu
4. Melon con Vino
Skład: 1 melon, kieliszek białego wina
3. Piscola
Skład: 1 butelka pisco brandy, 0,5 l coca-coli, kostki lodu
2. Pisco Sour
Skład: 1 butelka pisco brandy, 4-6 limonek typu pica, cukier do smaku, kostki lodu
1. Terremoto
Skład: 1 butelka słodkiego wina (Pipeño lub Chicha), kieliszek pisco, grenadyna, lody ananasowe