Skip to content

Kategoria: Kuchnia europejska

Tylko we Lwowie – przewodnik po restauracjach

Świetna kawa to nie jedyny kulinarny atut, jakim może się pochwalić Lwów. Oferta gastronomiczna tego miasta zadowoli zarówno smakoszy słowiańskich smaków, jak i tych którzy lubią kuchnie narodowe: od włoskich poprzez amerykańskie, aż do japońskich. Gastronomiczną poprzeczkę można stawiać tutaj dość wysoko.

czytaj dalej Tylko we Lwowie – przewodnik po restauracjach

3 komentarze

Tylko we Lwowie – przewodnik po kawiarniach

We Lwowie jest bardzo rozwinięta kultura kawiarniana, a ceremoniał przyrządzania i picia kawy osiągnął tam przyjemną dla oka formę. W mieście znajdziecie wiele miejsc, w których kawę przygotowuje się w małych imbryczkach, a temperaturę zaparzania osiąga się wykorzystując rozgrzany piasek.

czytaj dalej Tylko we Lwowie – przewodnik po kawiarniach

3 komentarze

10 dań, których warto spróbować we Lwowie

Wypieki mączne, nabiał (tzn. baaardzo tłusty nabiał), kasza gryczana, ziemniaki, kiszonki, sało (boczek), słonecznik pod wieloma postaciami, duużo koperku, pietruszki, cebuli i czosnku. Tak wygląda Ukraina kulinarnie. Jadąc na Ukrainę na pewno rozpoznamy nazwy wielu potraw: kapuśniak, barszcz, gołąbki, pierogi. Podobne nazwy, jednak często składniki i sposób przygotowania są zupełnie inne od tego znanego z domu. Warto sprawdzić samemu. Gdyby np. próbować ukraińskiego barszczu z zawiązanymi oczami można mieć problem z prawidłowym nazwaniem tej potrawy. Poniżej subiektywny przewodnik po lwowskich smakach.

czytaj dalej 10 dań, których warto spróbować we Lwowie

4 komentarze

10 dań, których warto spróbować na Słowacji

Kuchnia słowacka to kuchnia dość prosta i tania, ukształtowana przede wszystkim z prostych dań chłopskich i góralskich. Podstawowymi jej składnikami są mleko i jego przetwory; warzywa, szczególnie ziemniaki i marchew oraz cebula i kapusta. W mniejszym stopniu stosowane jest w niej mięso, jeśli już, to głównie drób, wieprzowina i baranina. Ze względu na położenie, w słowackiej kuchni można odnaleźć duże wpływy węgierskie, czeskie, polskie i niemieckie.

czytaj dalej 10 dań, których warto spróbować na Słowacji

10 komentarzy

Włoska – finezyjna prostota dobrego smaku

Trudno chyba znaleźć osobę, która po spróbowaniu dań kuchni włoskiej we Włoszech lub przygotowywanych przez włoskich kucharzy, nie wskaże jej jako jednej z najsmaczniejszych. Fenomen prawdziwego włoskiego smaku opiera się na najwyższej jakości świeżych, lokalnych produktów. Pomidory, bakłażany, świeże zioła, sery, ryby, owoce morza, makarony, ravioli, risotto, focaccia, pizza, oliwa, wino. Finezyjna prostota.

czytaj dalej Włoska – finezyjna prostota dobrego smaku

Leave a Comment

Twój Kucharz – Coś się kończy, coś się zaczyna

Studio Twój Kucharz zaprosiło nas na kolację degustacyjną złożoną z 8 dań i selekcji win. Menu degustacyjne przygotował szef kuchni, specjalista kuchni sezonowej i lokalnej – Bartłomiej Płócienniak, a za dobór win na kolacji odpowiadał i winne historie opowiadał Kuba Janicki.

czytaj dalej Twój Kucharz – Coś się kończy, coś się zaczyna

Leave a Comment

10 najpopularniejszych włoskich makaronów

Wybór odpowiedniego sosu do makaronu opiera się przede wszystkim na regionalnej tradycji, ale również wynika z cech danego makaronu, takich jak: wielkość, powierzchnia i przyczepność. Te, których powierzchnia jest nieco karbowana pochłaniają dużo więcej sosu niż te o gładkiej powierzchni, dlatego doskonale łączą się z gęstymi sosami. Małe elementy idealnie komponują się z lekkimi sosami o gładkiej konsystencji.

czytaj dalej 10 najpopularniejszych włoskich makaronów

7 komentarzy

Koszyce – stolica wschodniosłowackiego wina

Na Słowacji znajdziecie 6 winnych regionów. Każdy z nich dzieli się na kilka okręgów (oblast), gmin (obec) oraz pojedynczych stanowisk winiarskich (hon). Będąc w Koszycach znajdziecie się w pobliżu winnic Wschodniosłowackiego regionu czyli w obrębie 4 winnych okręgów (89 winnych gmin), takich jak: Moldavsky, Sobranecky, Michalovsky, Kralovskochlmecky. Warto to dobrze wykorzystać!

czytaj dalej Koszyce – stolica wschodniosłowackiego wina

14 komentarzy