Skip to content

Kategoria: Smaki świata

10 dań, których trzeba spróbować w Peru

Peru to kraj, w którym jedzenie uznawane jest za najważniejszą aktywność człowieka. Kraj w którym można znaleźć kilka tysięcy odmian ziemniaków,  tysiące owoców i warzyw, prawie wszystkie owoce morza, ryby, mięsa. Siedziba Międzynarodowego Centrum, w którym prowadzone są zaawansowane badania nad pierwszym ziemniakiem marsjańskim. Mekka gastronomiczna Nowego Świata, kulinarny raj dla eksperymentatorów. W końcu, to kraj ze stolicą kulinarną Ameryki Łacińskiej, najciekawszy i najbardziej dostępny rynek restauracyjny na świecie. Kraj, który kulinarnie mnie zachwycił, miejsce do którego planuję wracać i który chciałabym smakować po częstokroć.

czytaj dalej 10 dań, których trzeba spróbować w Peru

Leave a Comment

Słowackie miody pitne

Słowacja jest popularnym kierunkiem turystyki winiarskiej, ale tym razem chcę wam pokazać inną słowacką specjalność miód pitny. Medovina i Vcelovina to słowackie miody pitne. Miód pitny, co oczywiste, powstaje z fermentacji miodu pszczelego. Najmocniejsze alkoholowo miody to nisko rozcieńczone półtoraki. Te najbardziej rozcieńczone należą do grupy czwórniaków, a nawet piątaków. Jak łatwo wydedukować te pośrednie to dwójniaki i trójniaki.

czytaj dalej Słowackie miody pitne

1 Comment

10 dań, których warto spróbować w Portugalii

Portugalia w pełni korzysta kulinarnie z walorów swojej lokalizacji. Ryby i owoce morza są tam odmieniane przez wszystkie przypadki – grillowane, smażone, gotowane, zapiekane i w ogromnym stopniu też zapuszkowywane. Tym niemniej ulubiona portugalska ryba – dorsz, przybywa w wersji zasolonej, ze skandynawskich łowisk. Portugalczycy uwielbiają także mięso. Oprócz wieprzowiny i wołowiny w wielu daniach serwowana jest także koźlina i baranina.

czytaj dalej 10 dań, których warto spróbować w Portugalii

3 komentarze

Smaki Porto – Vintage Food Tour

„Porto w Porto” to hasło, które przewijało się w naszych podróżniczych planach już od kilku lat. Udało się je zrealizować na początku listopada, i przy niezwykle ciepłej i słonecznej, nietypowej dla jesiennej pory (zwykle mocno deszczowej) pogodzie spędzić kilka dni w stolicy portugalskiego trunku. O porto na blogu jeszcze będzie, ale najpierw porozmawiajmy o jedzeniu.

czytaj dalej Smaki Porto – Vintage Food Tour

Leave a Comment

Foodsharing – podziel się jedzeniem w Krakowie

W ostatni czwartek, w krakowskiej restauracji Veganic odbyło się spotkanie prasowe zorganizowane przez Foodsharing Kraków i firmę Electrolux. Przy (pysznym!) śniadaniu przygotowanym z resztek organizatorzy opowiedzieli o zjawisku marnowania jedzenia w Polsce i zaprezentowali program i aplikację Taste & Share.

czytaj dalej Foodsharing – podziel się jedzeniem w Krakowie

Leave a Comment

Jesień według Piotra Ślusarza

W czwartkowy wieczór (23 listopada br.) w krakowskiej restauracji ZaKładka odbyła się 4-daniowa kolacja degustacyjna pod nazwą Jesień według Piotra Ślusarza. Jak tytuł degustacji wskazuje, tego wieczoru gościnnym szefem kuchni był Piotr Ślusarz. Niektórzy mogą go pamiętać z polsatowskich programów Top Chef i Hell’s Kitchen, ale wierzę, że równie mocno może być kojarzony ze swoich dań w krakowskiej 27 Porcji Slow Food lub gdyńskiej Open Kitchen. Wszystkim daniom towarzyszyła selekcja win zaproponowane przez Wino Makłowicz.

czytaj dalej Jesień według Piotra Ślusarza

Leave a Comment