Skip to content

Kategoria: Smaki świata

10 dań, których trzeba spróbować w Peru

Peru to kraj, w którym jedzenie uznawane jest za najważniejszą aktywność człowieka. Kraj w którym można znaleźć kilka tysięcy odmian ziemniaków,  tysiące owoców i warzyw, prawie wszystkie owoce morza, ryby, mięsa. Siedziba Międzynarodowego Centrum, w którym prowadzone są zaawansowane badania nad pierwszym ziemniakiem marsjańskim. Mekka gastronomiczna Nowego Świata, kulinarny raj dla eksperymentatorów. W końcu, to kraj ze stolicą kulinarną Ameryki Łacińskiej, najciekawszy i najbardziej dostępny rynek restauracyjny na świecie. Kraj, który kulinarnie mnie zachwycił, miejsce do którego planuję wracać i który chciałabym smakować po częstokroć.

czytaj dalej 10 dań, których trzeba spróbować w Peru

Leave a Comment

Słowackie miody pitne

Słowacja jest popularnym kierunkiem turystyki winiarskiej, ale tym razem chcę wam pokazać inną słowacką specjalność miód pitny. Medovina i Vcelovina to słowackie miody pitne. Miód pitny, co oczywiste, powstaje z fermentacji miodu pszczelego. Najmocniejsze alkoholowo miody to nisko rozcieńczone półtoraki. Te najbardziej rozcieńczone należą do grupy czwórniaków, a nawet piątaków. Jak łatwo wydedukować te pośrednie to dwójniaki i trójniaki.

czytaj dalej Słowackie miody pitne

1 Comment

10 dań, których warto spróbować w Portugalii

Portugalia w pełni korzysta kulinarnie z walorów swojej lokalizacji. Ryby i owoce morza są tam odmieniane przez wszystkie przypadki – grillowane, smażone, gotowane, zapiekane i w ogromnym stopniu też zapuszkowywane. Tym niemniej ulubiona portugalska ryba – dorsz, przybywa w wersji zasolonej, ze skandynawskich łowisk. Portugalczycy uwielbiają także mięso. Oprócz wieprzowiny i wołowiny w wielu daniach serwowana jest także koźlina i baranina.

czytaj dalej 10 dań, których warto spróbować w Portugalii

3 komentarze

Smaki Porto – Vintage Food Tour

„Porto w Porto” to hasło, które przewijało się w naszych podróżniczych planach już od kilku lat. Udało się je zrealizować na początku listopada, i przy niezwykle ciepłej i słonecznej, nietypowej dla jesiennej pory (zwykle mocno deszczowej) pogodzie spędzić kilka dni w stolicy portugalskiego trunku. O porto na blogu jeszcze będzie, ale najpierw porozmawiajmy o jedzeniu.

czytaj dalej Smaki Porto – Vintage Food Tour

Leave a Comment

Foodsharing – podziel się jedzeniem w Krakowie

W ostatni czwartek, w krakowskiej restauracji Veganic odbyło się spotkanie prasowe zorganizowane przez Foodsharing Kraków i firmę Electrolux. Przy (pysznym!) śniadaniu przygotowanym z resztek organizatorzy opowiedzieli o zjawisku marnowania jedzenia w Polsce i zaprezentowali program i aplikację Taste & Share.

czytaj dalej Foodsharing – podziel się jedzeniem w Krakowie

Leave a Comment

Jesień według Piotra Ślusarza

W czwartkowy wieczór (23 listopada br.) w krakowskiej restauracji ZaKładka odbyła się 4-daniowa kolacja degustacyjna pod nazwą Jesień według Piotra Ślusarza. Jak tytuł degustacji wskazuje, tego wieczoru gościnnym szefem kuchni był Piotr Ślusarz. Niektórzy mogą go pamiętać z polsatowskich programów Top Chef i Hell’s Kitchen, ale wierzę, że równie mocno może być kojarzony ze swoich dań w krakowskiej 27 Porcji Slow Food lub gdyńskiej Open Kitchen. Wszystkim daniom towarzyszyła selekcja win zaproponowane przez Wino Makłowicz.

czytaj dalej Jesień według Piotra Ślusarza

Leave a Comment

Co to znaczy, że kawa jest palona?

Niejeden człowiek zapytany o kawę od razu skojarzy nasze intencje z ciemnym i aromatycznym napojem, który wypity rano zapewnia energię na cały poranek, skutecznie poprawia koncentrację, a dla niektórych zawiera także pewne walory smakowe, które pomimo nut goryczy i kwaskowatości zdają się stanowić przyjemne doznania. By uzyskać taki efekt, należy oczywiście mieć palone ziarna …

czytaj dalej Co to znaczy, że kawa jest palona?

Leave a Comment

Perła lubelskich piwowarów

Historia Browaru Perła sięga XVII wieku, kiedy to powstały tam pierwsze zabudowania klasztorne wzniesione przez ojców reformatów. Rozkwit lubelskiego browarnictwa przypada na wiek XIX, kiedy poklasztorne budynki zakupił Karol Rudolf Vetter. Najpierw uruchomił destylarnię wódek, a następnie browar, który w krótkim czasie stał się jednym z największych zakładów w regionie.

czytaj dalej Perła lubelskich piwowarów

2 komentarze