Skip to content

Kategoria: Kuchnia polska

Lublin – Regionalne Muzeum Cebularza

Lubelska legenda głosi, że istnienie cebularzy można przypisać królowi Kazimierzowi Wielkiemu, który głodny i zmęczony zawitał do domu swoich żydowskich poddanych na ziemi lubelskiej. Poprosił gospodynię o coś do jedzenia, ale ona akurat nie miała czym poczęstować króla. W domu miała tylko cebulę, garstkę maku i mąkę…

czytaj dalej Lublin – Regionalne Muzeum Cebularza

Leave a Comment

Twój Kucharz – Coś się kończy, coś się zaczyna

Studio Twój Kucharz zaprosiło nas na kolację degustacyjną złożoną z 8 dań i selekcji win. Menu degustacyjne przygotował szef kuchni, specjalista kuchni sezonowej i lokalnej – Bartłomiej Płócienniak, a za dobór win na kolacji odpowiadał i winne historie opowiadał Kuba Janicki.

czytaj dalej Twój Kucharz – Coś się kończy, coś się zaczyna

Leave a Comment

Butchery & Wine – dobre steki w Warszawie

Podobno przeciętny Argentyńczyk zjada rocznie nawet 80 kg wołowiny, natomiast Polak – ok 3 kg. Ostatnie kilka lat przyniosło jednak pewną zmianę w tym zakresie. Polacy bardziej zwracają się w kierunku wołowiny, zaczynają poznawać, smakować i dostrzegać różnice jakościowe w dobrze przygotowanym kawałku mięsa wołowego.

czytaj dalej Butchery & Wine – dobre steki w Warszawie

3 komentarze