Skip to content

Kategoria: Kuchnia polska

Foodsharing – podziel się jedzeniem w Krakowie

W ostatni czwartek, w krakowskiej restauracji Veganic odbyło się spotkanie prasowe zorganizowane przez Foodsharing Kraków i firmę Electrolux. Przy (pysznym!) śniadaniu przygotowanym z resztek organizatorzy opowiedzieli o zjawisku marnowania jedzenia w Polsce i zaprezentowali program i aplikację Taste & Share.

czytaj dalej Foodsharing – podziel się jedzeniem w Krakowie

Leave a Comment

Jesień według Piotra Ślusarza

W czwartkowy wieczór (23 listopada br.) w krakowskiej restauracji ZaKładka odbyła się 4-daniowa kolacja degustacyjna pod nazwą Jesień według Piotra Ślusarza. Jak tytuł degustacji wskazuje, tego wieczoru gościnnym szefem kuchni był Piotr Ślusarz. Niektórzy mogą go pamiętać z polsatowskich programów Top Chef i Hell’s Kitchen, ale wierzę, że równie mocno może być kojarzony ze swoich dań w krakowskiej 27 Porcji Slow Food lub gdyńskiej Open Kitchen. Wszystkim daniom towarzyszyła selekcja win zaproponowane przez Wino Makłowicz.

czytaj dalej Jesień według Piotra Ślusarza

Leave a Comment

Perła lubelskich piwowarów

Historia Browaru Perła sięga XVII wieku, kiedy to powstały tam pierwsze zabudowania klasztorne wzniesione przez ojców reformatów. Rozkwit lubelskiego browarnictwa przypada na wiek XIX, kiedy poklasztorne budynki zakupił Karol Rudolf Vetter. Najpierw uruchomił destylarnię wódek, a następnie browar, który w krótkim czasie stał się jednym z największych zakładów w regionie.

czytaj dalej Perła lubelskich piwowarów

2 komentarze

Lublin – Regionalne Muzeum Cebularza

Lubelska legenda głosi, że istnienie cebularzy można przypisać królowi Kazimierzowi Wielkiemu, który głodny i zmęczony zawitał do domu swoich żydowskich poddanych na ziemi lubelskiej. Poprosił gospodynię o coś do jedzenia, ale ona akurat nie miała czym poczęstować króla. W domu miała tylko cebulę, garstkę maku i mąkę…

czytaj dalej Lublin – Regionalne Muzeum Cebularza

1 Comment

Twój Kucharz – Coś się kończy, coś się zaczyna

Studio Twój Kucharz zaprosiło nas na kolację degustacyjną złożoną z 8 dań i selekcji win. Menu degustacyjne przygotował szef kuchni, specjalista kuchni sezonowej i lokalnej – Bartłomiej Płócienniak, a za dobór win na kolacji odpowiadał i winne historie opowiadał Kuba Janicki.

czytaj dalej Twój Kucharz – Coś się kończy, coś się zaczyna

Leave a Comment

Butchery & Wine – dobre steki w Warszawie

Podobno przeciętny Argentyńczyk zjada rocznie nawet 80 kg wołowiny, natomiast Polak – ok 3 kg. Ostatnie kilka lat przyniosło jednak pewną zmianę w tym zakresie. Polacy bardziej zwracają się w kierunku wołowiny, zaczynają poznawać, smakować i dostrzegać różnice jakościowe w dobrze przygotowanym kawałku mięsa wołowego.

czytaj dalej Butchery & Wine – dobre steki w Warszawie

3 komentarze