Skip to content

Kategoria: Smaki świata

Smaki Porto – Vintage Food Tour

„Porto w Porto” to hasło, które przewijało się w naszych podróżniczych planach już od kilku lat. Udało się je zrealizować na początku listopada, i przy niezwykle ciepłej i słonecznej, nietypowej dla jesiennej pory (zwykle mocno deszczowej) pogodzie spędzić kilka dni w stolicy portugalskiego trunku. O porto na blogu jeszcze będzie, ale najpierw porozmawiajmy o jedzeniu.

czytaj dalej Smaki Porto – Vintage Food Tour

Leave a Comment

Foodsharing – podziel się jedzeniem w Krakowie

W ostatni czwartek, w krakowskiej restauracji Veganic odbyło się spotkanie prasowe zorganizowane przez Foodsharing Kraków i firmę Electrolux. Przy (pysznym!) śniadaniu przygotowanym z resztek organizatorzy opowiedzieli o zjawisku marnowania jedzenia w Polsce i zaprezentowali program i aplikację Taste & Share.

czytaj dalej Foodsharing – podziel się jedzeniem w Krakowie

Leave a Comment

Jesień według Piotra Ślusarza

W czwartkowy wieczór (23 listopada br.) w krakowskiej restauracji ZaKładka odbyła się 4-daniowa kolacja degustacyjna pod nazwą Jesień według Piotra Ślusarza. Jak tytuł degustacji wskazuje, tego wieczoru gościnnym szefem kuchni był Piotr Ślusarz. Niektórzy mogą go pamiętać z polsatowskich programów Top Chef i Hell’s Kitchen, ale wierzę, że równie mocno może być kojarzony ze swoich dań w krakowskiej 27 Porcji Slow Food lub gdyńskiej Open Kitchen. Wszystkim daniom towarzyszyła selekcja win zaproponowane przez Wino Makłowicz.

czytaj dalej Jesień według Piotra Ślusarza

Leave a Comment

Tarnowskie Dionizje – Orszak winny św. Marcina

Tegoroczna edycja tarnowskich Dionizji rozpoczęła się w Dzień Niepodległości, punktualnie o 11:11 wraz z przybyciem św. Marcina – patrona tego dnia, i winiarzy. Podano mu tegoroczne wino (tzw wino świętomarcińskie) i po jego akceptacji orszak winiarzy, w strojach adekwatnych do czasów pierwszej świetności polskich win, ruszył uliczkami starego miasta rozpoczynając czas dwutygodniowego świętowania.

czytaj dalej Tarnowskie Dionizje – Orszak winny św. Marcina

Leave a Comment

Co to znaczy, że kawa jest palona?

Niejeden człowiek zapytany o kawę od razu skojarzy nasze intencje z ciemnym i aromatycznym napojem, który wypity rano zapewnia energię na cały poranek, skutecznie poprawia koncentrację, a dla niektórych zawiera także pewne walory smakowe, które pomimo nut goryczy i kwaskowatości zdają się stanowić przyjemne doznania. By uzyskać taki efekt, należy oczywiście mieć palone ziarna …

czytaj dalej Co to znaczy, że kawa jest palona?

Leave a Comment

Perła lubelskich piwowarów

Historia Browaru Perła sięga XVII wieku, kiedy to powstały tam pierwsze zabudowania klasztorne wzniesione przez ojców reformatów. Rozkwit lubelskiego browarnictwa przypada na wiek XIX, kiedy poklasztorne budynki zakupił Karol Rudolf Vetter. Najpierw uruchomił destylarnię wódek, a następnie browar, który w krótkim czasie stał się jednym z największych zakładów w regionie.

czytaj dalej Perła lubelskich piwowarów

2 komentarze

Podróż kulinarna po Morawach Wschodnich

Powodów do odwiedzenia czeskiego regionu Valašsko (Morawska Wołoszczyzna) jest wiele. Lasy, góry, rekreacja letnia (rowery, piesze szlaki) i zimowa (wyciągi i skocznie narciarskie). Ponadto – co dla mnie najistotniejsze – Morawy oferują 10 dobrze przygotowanych szlaków winiarskich, a ostatnio z lokalnej inicjatywy, w okolicy Roznova pod Radhostem, uruchomiono specjalny kulinarny program zwiedzania i degustowania lokalnych produktów.

czytaj dalej Podróż kulinarna po Morawach Wschodnich

1 Comment

Lublin – Regionalne Muzeum Cebularza

Lubelska legenda głosi, że istnienie cebularzy można przypisać królowi Kazimierzowi Wielkiemu, który głodny i zmęczony zawitał do domu swoich żydowskich poddanych na ziemi lubelskiej. Poprosił gospodynię o coś do jedzenia, ale ona akurat nie miała czym poczęstować króla. W domu miała tylko cebulę, garstkę maku i mąkę…

czytaj dalej Lublin – Regionalne Muzeum Cebularza

1 Comment

Karlovsky gastrofestival 2017

W ubiegły weekend we wschodnich Morawach, a dokładnie w malowniczej dolinie Lessková w Velké Karlovice, po raz 8 odbył się największy czeski festiwal gastronomiczny. W ramach tego wydarzenia organizowane były degustacje wołowskich specjałów, pokazy kulinarne, wieczory barmańskie oraz imprezy towarzyszące. Głównym wydarzeniem był jarmark kulinarny zlokalizowany na turystycznym szlaku obejmującym 3,5 km.

czytaj dalej Karlovsky gastrofestival 2017

Leave a Comment