Skip to content

Kategoria: Restauracje

Na blogu znajdziecie relacje z restauracji fine diningowych oraz eventowych degustacji kulinarnych i winiarskich. W miarę możliwości – lokalizacyjnych, czasowych i finansowych – odwiedzamy restauracje degustacyjne z gwiazdkami Michelin oraz wyróżnione jako najlepsze na świecie The World’s 50 / Chef’s Table. Na blogu możecie znaleźć relacje z kilku takich miejsc:

The World’s 50 Best Restaurants / Chef’s Table

  • Peru, Lima – Central / Chef Virgilio Martínez (w 2018 nr 6 na świecie)
  • Kobarid, Słowenia – Hisa Franko / Chef Ana Ros (w 2018 nr 48 na świecie)

Restauracje z Gwiazdka Michelin Michelin 

Tylko we Lwowie – przewodnik po restauracjach

Świetna kawa to nie jedyny kulinarny atut, jakim może się pochwalić Lwów. Oferta gastronomiczna tego miasta zadowoli zarówno smakoszy słowiańskich smaków, jak i tych którzy lubią kuchnie narodowe: od włoskich poprzez amerykańskie, aż do japońskich. Gastronomiczną poprzeczkę można stawiać tutaj dość wysoko.

czytaj dalej Tylko we Lwowie – przewodnik po restauracjach

4 komentarze

Tylko we Lwowie – przewodnik po kawiarniach

We Lwowie jest bardzo rozwinięta kultura kawiarniana, a ceremoniał przyrządzania i picia kawy osiągnął tam przyjemną dla oka formę. W mieście znajdziecie wiele miejsc, w których kawę przygotowuje się w małych imbryczkach, a temperaturę zaparzania osiąga się wykorzystując rozgrzany piasek.

czytaj dalej Tylko we Lwowie – przewodnik po kawiarniach

4 komentarze

Włoska – finezyjna prostota dobrego smaku

Trudno chyba znaleźć osobę, która po spróbowaniu dań kuchni włoskiej we Włoszech lub przygotowywanych przez włoskich kucharzy, nie wskaże jej jako jednej z najsmaczniejszych. Fenomen prawdziwego włoskiego smaku opiera się na najwyższej jakości świeżych, lokalnych produktów. Pomidory, bakłażany, świeże zioła, sery, ryby, owoce morza, makarony, ravioli, risotto, focaccia, pizza, oliwa, wino. Finezyjna prostota.

czytaj dalej Włoska – finezyjna prostota dobrego smaku

Leave a Comment

Twój Kucharz – Coś się kończy, coś się zaczyna

Studio Twój Kucharz zaprosiło nas na kolację degustacyjną złożoną z 8 dań i selekcji win. Menu degustacyjne przygotował szef kuchni, specjalista kuchni sezonowej i lokalnej – Bartłomiej Płócienniak, a za dobór win na kolacji odpowiadał i winne historie opowiadał Kuba Janicki.

czytaj dalej Twój Kucharz – Coś się kończy, coś się zaczyna

Leave a Comment

Butchery & Wine – dobre steki w Warszawie

Podobno przeciętny Argentyńczyk zjada rocznie nawet 80 kg wołowiny, natomiast Polak – ok 3 kg. Ostatnie kilka lat przyniosło jednak pewną zmianę w tym zakresie. Polacy bardziej zwracają się w kierunku wołowiny, zaczynają poznawać, smakować i dostrzegać różnice jakościowe w dobrze przygotowanym kawałku mięsa wołowego.

czytaj dalej Butchery & Wine – dobre steki w Warszawie

3 komentarze

Winter Garden Airport Bergamo 4*

Hotel Winter Garden Bergamo to czterogwiazdkowy obiekt położony w miejscowości Grassobbio. Mimo – w pierwszej chwili – mylącej lokalizacji, hotel znajduje się zaledwie 2 km od portu lotniczego Bergamo-Orio al Serio. Według informacji ze strony internetowej, obiekt ma 300 m2, 149 pokoi i apartamentów, 3 sale konferencyjne. Ponadto wyposażony jest w centrum odnowy biologicznej, przeznaczonej wyłącznie dla osób dorosłych. W ramach spa & wellness można skorzystać między innymi z hydromasażu, sauny i łaźni tureckiej, salonu piękności i centrum fitness. Na miejscu oferowane są również masaże i zabiegi kosmetyczne.

czytaj dalej Winter Garden Airport Bergamo 4*

9 komentarzy