Skip to content

Kategoria: Potrawy

Tylko we Lwowie – przewodnik po kawiarniach

We Lwowie jest bardzo rozwinięta kultura kawiarniana, a ceremoniał przyrządzania i picia kawy osiągnął tam przyjemną dla oka formę. W mieście znajdziecie wiele miejsc, w których kawę przygotowuje się w małych imbryczkach, a temperaturę zaparzania osiąga się wykorzystując rozgrzany piasek.

czytaj dalej Tylko we Lwowie – przewodnik po kawiarniach

4 komentarze

10 dań, których warto spróbować we Lwowie

Wypieki mączne, nabiał (tzn. baaardzo tłusty nabiał), kasza gryczana, ziemniaki, kiszonki, sało (boczek), słonecznik pod wieloma postaciami, duużo koperku, pietruszki, cebuli i czosnku. Tak wygląda Ukraina kulinarnie. Jadąc na Ukrainę na pewno rozpoznamy nazwy wielu potraw: kapuśniak, barszcz, gołąbki, pierogi. Podobne nazwy, jednak często składniki i sposób przygotowania są zupełnie inne od tego znanego z domu. Warto sprawdzić samemu. Gdyby np. próbować ukraińskiego barszczu z zawiązanymi oczami można mieć problem z prawidłowym nazwaniem tej potrawy. Poniżej subiektywny przewodnik po lwowskich smakach.

czytaj dalej 10 dań, których warto spróbować we Lwowie

5 komentarzy

10 dań, których warto spróbować na Słowacji

Kuchnia słowacka to kuchnia dość prosta i tania, ukształtowana przede wszystkim z prostych dań chłopskich i góralskich. Podstawowymi jej składnikami są mleko i jego przetwory; warzywa, szczególnie ziemniaki i marchew oraz cebula i kapusta. W mniejszym stopniu stosowane jest w niej mięso, jeśli już, to głównie drób, wieprzowina i baranina. Ze względu na położenie, w słowackiej kuchni można odnaleźć duże wpływy węgierskie, czeskie, polskie i niemieckie.

czytaj dalej 10 dań, których warto spróbować na Słowacji

10 komentarzy

10 najpopularniejszych włoskich makaronów

Wybór odpowiedniego sosu do makaronu opiera się przede wszystkim na regionalnej tradycji, ale również wynika z cech danego makaronu, takich jak: wielkość, powierzchnia i przyczepność. Te, których powierzchnia jest nieco karbowana pochłaniają dużo więcej sosu niż te o gładkiej powierzchni, dlatego doskonale łączą się z gęstymi sosami. Małe elementy idealnie komponują się z lekkimi sosami o gładkiej konsystencji.

czytaj dalej 10 najpopularniejszych włoskich makaronów

7 komentarzy