Skip to content

Kategoria: Potrawy

Qualita. Gęsina na św. Marcina

Od 9 listopada do 9 grudnia 2018 w jednej z ponad stu restauracji w całej Polsce, można spróbować dań z gęsiny przy winie świętomarcińskim z Winnicy Turnau, która w tym roku zaproponowała białego Solarisa i czerwone Rondo. W Krakowie w wydarzeniu organizowanym pod szyldem Slow Food Polska, biorze udział m.in. Restauracja Qualita.

czytaj dalej Qualita. Gęsina na św. Marcina

Leave a Comment

Weekend w Budapeszcie. Węgierski street food

Większość z nas na hasło: kuchnia węgierska od razu widzi paprykę, więcej papryki, no i może jeszcze paprykarz. Nie jest to oczywiście błędne, bo w bardzo wielu węgierskich daniach znajdziemy paprykę, ale jednak nie tylko, więc dziś krótki przewodnik po węgierskich pysznościach …

czytaj dalej Weekend w Budapeszcie. Węgierski street food

Leave a Comment

10 dań, których trzeba spróbować w Peru

Peru to kraj, w którym jedzenie uznawane jest za najważniejszą aktywność człowieka. Kraj w którym można znaleźć kilka tysięcy odmian ziemniaków,  tysiące owoców i warzyw, prawie wszystkie owoce morza, ryby, mięsa. Siedziba Międzynarodowego Centrum, w którym prowadzone są zaawansowane badania nad pierwszym ziemniakiem marsjańskim. Mekka gastronomiczna Nowego Świata, kulinarny raj dla eksperymentatorów. W końcu, to kraj ze stolicą kulinarną Ameryki Łacińskiej, najciekawszy i najbardziej dostępny rynek restauracyjny na świecie. Kraj, który kulinarnie mnie zachwycił, miejsce do którego planuję wracać i który chciałabym smakować po częstokroć.

czytaj dalej 10 dań, których trzeba spróbować w Peru

Leave a Comment

Słowackie miody pitne

Słowacja jest popularnym kierunkiem turystyki winiarskiej, ale tym razem chcę wam pokazać inną słowacką specjalność miód pitny. Medovina i Vcelovina to słowackie miody pitne. Miód pitny, co oczywiste, powstaje z fermentacji miodu pszczelego. Najmocniejsze alkoholowo miody to nisko rozcieńczone półtoraki. Te najbardziej rozcieńczone należą do grupy czwórniaków, a nawet piątaków. Jak łatwo wydedukować te pośrednie to dwójniaki i trójniaki.

czytaj dalej Słowackie miody pitne

1 Comment

10 dań, których warto spróbować w Portugalii

Portugalia w pełni korzysta kulinarnie z walorów swojej lokalizacji. Ryby i owoce morza są tam odmieniane przez wszystkie przypadki – grillowane, smażone, gotowane, zapiekane i w ogromnym stopniu też zapuszkowywane. Tym niemniej ulubiona portugalska ryba – dorsz, przybywa w wersji zasolonej, ze skandynawskich łowisk. Portugalczycy uwielbiają także mięso. Oprócz wieprzowiny i wołowiny w wielu daniach serwowana jest także koźlina i baranina.

czytaj dalej 10 dań, których warto spróbować w Portugalii

3 komentarze

Smaki Porto – Vintage Food Tour

„Porto w Porto” to hasło, które przewijało się w naszych podróżniczych planach już od kilku lat. Udało się je zrealizować na początku listopada, i przy niezwykle ciepłej i słonecznej, nietypowej dla jesiennej pory (zwykle mocno deszczowej) pogodzie spędzić kilka dni w stolicy portugalskiego trunku. O porto na blogu jeszcze będzie, ale najpierw porozmawiajmy o jedzeniu.

czytaj dalej Smaki Porto – Vintage Food Tour

Leave a Comment

Lublin – Regionalne Muzeum Cebularza

Lubelska legenda głosi, że istnienie cebularzy można przypisać królowi Kazimierzowi Wielkiemu, który głodny i zmęczony zawitał do domu swoich żydowskich poddanych na ziemi lubelskiej. Poprosił gospodynię o coś do jedzenia, ale ona akurat nie miała czym poczęstować króla. W domu miała tylko cebulę, garstkę maku i mąkę…

czytaj dalej Lublin – Regionalne Muzeum Cebularza

1 Comment