Skip to content

Mercato Hilton – kulinarna perła pomorza

Kuchnia: nowatorka, elegancka, hotelowa
Szef kuchni: Adam Woźniak
Restauracja: Restauracja wyróżniona w żółtym przewodniku Gault & Millau PL. W 2015 były to 3 czapki. Według informacji ze strony internetowej
nazwa restauracji Mercato upamiętnia lądową drogę handlową Pomorza Gdańskiego – via Mercatorum, w starożytności wiodącą z Gdańska na południe Polski, którą to towary kolonialne jako pierwsze trafiające na stoły Gdańskie były później rozpowszechniane w głąb Polski. 
Menu: Krótkie, uwzględniające produkty sezonowe. Istnieje możliwość zamówienia dania dnia
Lokalizacja: Gdańsk, Targ Rybny 1 | hiltongdansk.pl

3 daniowy obiad a la carte menu

Amuse: Rostbef na kremie z borowików (góra) i kurek (dół) – 5/5
Przystawka: Foie gras z mirabelkami i jagodami oraz gałązką figową – 4/5

Przystawka: Chłodnik ze szparagów pod migdałowa pianka z mille feuille – 4,5/5
Danie główne: Halibut, bakłażan i rukiew wodna pod pianka z japońskiego yuzu – 4/5

Deser: Kamienie jadalne (góra) oraz sorbet marchewkowy z migdałami i oliwą miętową z azotu (dół) – 5/5

Cena: ok. 600 zł/2 os. – menu degustacyjne + woda i wino + napiwek
Ocena: Jedzenie 4,5 / świetne!, jedne z najlepszych dan jakie jadłam w Polsce • Miejsce: 4 /zachowana intymność, ale sala typowa dla lokalizacji hotelowych • Obsługa: 4,5 / reakcja natychmiastowa, bardzo mili i pomocni kelnerzy

Źródło title photo:  ⓒ Mercato Hilton official website 

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

%d bloggers like this: