Skip to content

Mercato Hilton – kulinarna perła pomorza

Szef kuchni: Adam Woźniak
Restauracja: Restauracja wyróżniona w żółtym przewodniku Gault & Millau PL. W 2015 były to 3 czapki. Według informacji ze strony internetowej
nazwa restauracji Mercato upamiętnia lądową drogę handlową Pomorza Gdańskiego – via Mercatorum, w starożytności wiodącą z Gdańska na południe Polski, którą to towary kolonialne jako pierwsze trafiające na stoły Gdańskie były później rozpowszechniane w głąb Polski. 
Menu: Krótkie, uwzględniające produkty sezonowe. Istnieje możliwość zamówienia dania dnia
Lokalizacja: Gdańsk, Targ Rybny 1 | hiltongdansk.pl

Amuse: Rostbef na kremie z borowików (góra) i kurek (dół)
Przystawka: Foie gras z mirabelkami i jagodami oraz gałązką figową

Przystawka: Chłodnik ze szparagów pod migdałowa pianka z mille feuille
Danie główne: Halibut, bakłażan i rukiew wodna pod pianka z japońskiego yuzu

Deser: Kamienie jadalne (góra) oraz sorbet marchewkowy z migdałami i oliwą miętową z azotu (dół)

Za kolację dla 2 os. zapłaciłam 600 zł, w tym powyższe dania + woda i wino + napiwek

Źródło title photo:  ⓒ Mercato Hilton official website 

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

%d bloggers like this: