Skip to content

Weekend w Lublinie – Perła lubelskich piwowarów

Wydawnictwo Lonely Planet właśnie wydało nowy przewodnik Best in Travel 2018, w którym poleca najlepsze destynacje do odwiedzenia w nadchodzącym roku. W Polsce, wśród polecanych tradycyjnie Gdańska czy Krakowa znalazły się trzy nowe, mniej popularne turystycznie miasta, które jednak mają zwiedzającym wiele do zaproponowania. Te miasta to Toruń, mój rodzinny Tarnów i… bohater tego wpisu Lublin.

Zanim turyści z zagranicy uprzedzą was w odkrywaniu tego fajnego miasta, chciałabym przybliżyć wam miejsce, które chyba najbardziej kojarzy się z Lublinem – Browar Perła.

Perła – Browary Lubelskie S.A.

Historia browaru przy ulicy Bernardyńskiej 15 sięga XVII wieku, kiedy to powstały tam pierwsze zabudowania klasztorne wzniesione przez ojców reformatów. Rozkwit lubelskiego browarnictwa przypada na wiek XIX, kiedy poklasztorne budynki zakupił Karol Rudolf Vetter. Najpierw uruchomił destylarnię wódek, a następnie browar, który w krótkim czasie stał się jednym z największych zakładów w regionie. Potomkowie Vettera zmodernizowali produkcję i system sprzedaży, a sam browar funkcjonuje niemal nieprzerwanie (krótka przerwa w czasie wojny) od 1845 roku.

Produkcja piwa przy Bernardyńskiej 15 trwała do 2001 roku, później przeniesiono produkcję na ul. Kunickiego. Obecnie pod pierwszym adresem mieści się część administracyjna browaru, Apartamenty Perła, kino letnie Perła i trasa turystyczna w podziemiach browaru. Od momentu otwarcia trasy dla zwiedzających w 2014 roku można, przy udziale browarnianych przewodników, poznać wiele szczegółów związanych z historią browaru oraz proces produkcji poprzez poszczególne składniki piwa. Załóżcie kaski i przygotujcie się na solidną dawkę wiedzy, aż do poziomu -2. Dodatkowo, po trudach związanych ze zwiedzaniem ;), w dawnej leżakowni browaru, która została przerobiona na podziemny bar, możecie zdegustować dwa rodzaje piw Perły – ciemne i jasne, które podobno produkowane jest na potrzebny podziemnego baru.

Podziemia Browaru Perła
Godziny zwiedzania indywidualnego: w soboty 12-16:00 (wejścia o pełnych godz.)
Bilet: 10, 20 lub 50 zł w formie cegiełek
Lokalizacja: Bernardyńska 15, Lublin | perla.pl/podziemiabrowaru

Perłowa Pijalnia Piwa

Oprócz trasy podziemnej w dawnym browarze jest niezwykła restauracja – Perłowa Pijalnia Piwa. Miejsce zostało zaprojektowane w stylu mid-century modern, z bardzo długim barem, wokół którego mogą usiąść wszyscy goście i z związku z tym obsługa może reagować szybciej niż w tradycyjnym układzie. Perłowa jest niezwykle elegancka, a jednocześnie dostępna. Gdy nacieszycie już oczy, można przejść do menu. Oprócz możliwości degustacji różnych gatunków lubelskich piw warto także spróbować dań slowfoodowej perłowej kuchni, której szefuje Mateusz Ciołko. Karta zmienia się sezonowo, wszystkie dania łącznie z sosami czy dodatkami robione są na miejscu. Co ważne, w Perłowej także stawiają na lokalność wyszukując regionalne przepisy i wykorzystując produkty od lokalnych producentów i dostawców. Duże brawa w stronę szefa kuchni i obsługi za to, że w daniach wykorzystywane jest samo piwo i produkty związane z jego produkcją. Bo czy próbowaliście kiedyś makaronu piwnego, piwnych żelek lub ciasteczek z młótem browarnym?

Karta jest krótka, po kilka dań z każdej kategorii. Kuchnia nowoczesna z regionalnym twistem. Pozytywnie zaskoczą was ceny. Nie zaskoczą, zasłużone wyróżnienia w żółtym przewodniku Gault & Millau.

Deska degustacyjna Piw Perła
Deska degustacyjna piw Perła: Porter Bałtycki, Koźlak, Zwierzyniec Pils, Ordynackie Lekkie (10 zł) ♥
Ciasteczka piwne
Ciasteczka piwne z młóta browarniczego (3 zł) ♥
żelki piwne
Ciasteczka i żelki piwne (5 zł)

pierożki z sumem
Pierożki z sumem rzecznym z kaszą jęczmienną, pianą piwną z Perły Koźlak, szczypiorkiem w oleju i maślanką (13 zł) ♥
bułki na parze
Bułki na parze z plackiem z zielonego groszku i sosem chrzanowym (13 zł) ♥

Perłowa Pijalnia Piwa
Godziny otwarcia: od 14:00 do 00:00
Ceny: przekąski – 2-15 zł (warto spróbować bułeczek na parze czy ciasteczek piwnych z młóta browarnego!); przystawki – 11-23 zł; dania główne to kwoty 19-54 zł (polecamy makaron piwny); desery – 7-14 zł (budyń z lodami z rokitnika, blok czekoladowy z chmielem i brownie z porterem bałtyckim i lodami z palonej skorżonery)
Lokalizacja: Bernardyńska 15A, Lublin | fb/PerlowaPijalniaPiwa

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

%d bloggers like this: