Skip to content

Kategoria: Kuchnia polska

Qualita. Gęsina na św. Marcina

Od 9 listopada do 9 grudnia 2018 w jednej z ponad stu restauracji w całej Polsce, można spróbować dań z gęsiny przy winie świętomarcińskim z Winnicy Turnau, która w tym roku zaproponowała białego Solarisa i czerwone Rondo. W Krakowie w wydarzeniu organizowanym pod szyldem Slow Food Polska, biorze udział m.in. Restauracja Qualita.

czytaj dalej Qualita. Gęsina na św. Marcina

Leave a Comment

Hotel Copernicus. Krakowski Fine Dining WeekEnd

Przyznam szczerze, że intensywnie podróżując rzadko mam czas na kulinarne poznanie lokalnego podwórka. Tym razem, zmotywowana przez intensywny spam wydarzenia, postanowiłam wykorzystać wolny weekend i odwiedzić miejsce do którego od dawna chciałam trafić. W taki nieskomplikowany sposób, w ostatnią sobotę znalazłam się na degustacji fine diningowej w restauracji hotelowej Copernicus w Krakowie.

czytaj dalej Hotel Copernicus. Krakowski Fine Dining WeekEnd

Leave a Comment

Pałac Mała Wieś. Miejsce z filmowym klimatem

Fajne miejsce na weekend w pobliżu Warszawy. Noc w Pałacu Mała Wieś, to piękne wnętrza, spokój w otoczeniu zieleni, dobra lokalna kuchnia, smaki potraw z jabłek Grójeckich, ale to także turystyka filmowa. W tym miejscu kręcono filmy Widziadło, Trędowatą, Nad Niemnem, Pułkownika Kwiatkowskiego.

czytaj dalej Pałac Mała Wieś. Miejsce z filmowym klimatem

Leave a Comment

Zakładka. Jesień według Piotra Ślusarza

W czwartkowy wieczór (23 listopada br.) w krakowskiej restauracji ZaKładka odbyła się 4-daniowa kolacja degustacyjna pod nazwą Jesień według Piotra Ślusarza. Jak tytuł degustacji wskazuje, tego wieczoru gościnnym szefem kuchni był Piotr Ślusarz. Niektórzy mogą go pamiętać z polsatowskich programów Top Chef i Hell’s Kitchen, ale wierzę, że równie mocno może być kojarzony ze swoich dań w krakowskiej 27 Porcji Slow Food lub gdyńskiej Open Kitchen. Wszystkim daniom towarzyszyła selekcja win zaproponowane przez Wino Makłowicz.

czytaj dalej Zakładka. Jesień według Piotra Ślusarza

Leave a Comment

Perła lubelskich piwowarów

Historia Browaru Perła sięga XVII wieku, kiedy to powstały tam pierwsze zabudowania klasztorne wzniesione przez ojców reformatów. Rozkwit lubelskiego browarnictwa przypada na wiek XIX, kiedy poklasztorne budynki zakupił Karol Rudolf Vetter. Najpierw uruchomił destylarnię wódek, a następnie browar, który w krótkim czasie stał się jednym z największych zakładów w regionie.

czytaj dalej Perła lubelskich piwowarów

2 komentarze