Skip to content

Kuchnia cypryjska

Kuchnia cypryjska to mieszanka kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, w której podstawę stanowią dania pochodzenia greckiego i tureckiego. Na śniadanie, przystawkę lub przekąskę pomiędzy posiłkami polecam mezze: hummus, talattouri (odpowiednik greckich tzatzików), taramasalata (danie z różowej ikry dorsza), melitzanosalata (grecka pasta z bakłażana) oraz grillowany ser halloumi (półtwardy ser z mleka owczego lub koziego) z polędwicą lountza. Do tego najprawdopodobniej dostaniecie chlebek libański lub pitę. Na obiad – poza owocami morza i rybami – warto spróbować typowo cypryjskich dań takich jak: kleftiko (pieczona jagnięcina z kością z dodatkiem ziół), sheftalia (grillowane kiełbaski wieprzowe z ziołami), afelia (gulasz z marynowanego mięsa z dodatkiem kolendry). Na Cyprze jadają też sporo dań tureckich – są gołąbki w liściach winogron (dolmades=dolma), kebap, lahmacun (pizza turecka). Z dań greckich w menu znajdziecie musake (grecka zapiekanka), paidakia (żeberka jagnięce). Do tego wszystkiego najlepiej zamówić cypryjski drink Brandy Sour – Filfar (drink na bazie brandy, z dodatkiem soku cytrynowego i gorzkiej wódki Angostury).

PatTravel_20142014_10 Cypr001-2sPatTravel_2016Cypr_1001-2PatTravel_2016Cypr_1001-3PatTravel_2016Cypr_1001-5PatTravel_2016Cypr_1001-6PatTravel_2016Cypr_1001-4



Booking.com

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

%d bloggers like this: