Skip to content

Kolacja na Dobczyckim Zamku

Podczas gdy Francuzi świętowali dzień Bastylii, ważnego dla swojej historii zamku, na innym zamku w Polsce – w Dobczycach właściciele pobliskiego Dworu Sieraków zorganizowali kolację w stylu slow food i degustację win węgierskich. Pierwszym punktem spotkania było zwiedzania zamku. Niezwykle urokliwie położony, nad brzegiem jeziora Dobczyckiego, średniowieczny zamek królewski był świadkiem wielu ważnych wydarzeń z historii Polski. W samym grodzie zamkowym (tzn. za murami obronnymi zamku) jest także muzeum etnograficzne w formie skansenu, kościół i kilka wciąż zamieszkanych domów. Dzięki pomysłowi organizatorów mogliśmy jako jedni z nielicznych poczuć także inną odsłonę tego miejsca i zjeść kolację pod nocnym, zamkowym niebem.

pattravel_2017_sierakow-23
Zamek królewski w Dobczycach
pattravel_2017_sierakow-6
Wojciech Giebuta – nasz przewodnik po zamku i winach
pattravel_2017_sierakow-36
Brama zamkowa – zapowiedz przyjemnego wieczoru
pattravel_2017_sierakow-41
Przygotowania do zamkowej kolacji
pattravel_2017_sierakow-39
Zachód słońca z ruin górnego zamku
pattravel_2017_sierakow-2
Pierwsze wino – Szeremley Badacsonyi Muscat Ottone
pattravel_2017_sierakow-13
Menu wieczoru – kolacja w stylu slow
pattravel_2017_sierakow-10
Wina wieczoru – węgierskie wina z Tokaju, Egeru i nadbalatońskiego Badacsony
pattravel_2017_sierakow-4
Najlepsze danie kolacji – wędzony sum z kremem chrzanowym
pattravel_2017_sierakow-11
Wśród gości gospodarz – współwłaściciel Dworu Sieraków Paweł Gąsiorek
pattravel_2017_sierakow-20
Zamkowa kolacja od kuchni
pattravel_2017_sierakow-17
Janusz Fic – szef kuchni restauracji w Dworze Sieraków
pattravel_2017_sierakow-24
Zachód słońca podczas zamkowej kolacji
pattravel_2017_sierakow-22
Skomplikowana konstrukcja do pieczenia kaczek sposobem starofrancuskim

pattravel_2017_sierakow-48

Dwór Sierakówdworsierakow.pl  | Zamek Dobczycezamek.dobczyce.pl

 

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

%d bloggers like this: