Czerwony przewodnik Michelin
Przewodniki Michelin można podzielić na serię czerwonych przewodników kulinarnych, opisujących hotele i restauracje, oraz serię zielonych przewodników turystycznych, opisujących miasta, regiony i państwa pod kątem ich atrakcyjności turystyczno-krajoznawczej. Z wiadomych względów, mnie najbardziej interesuje czerwony przewodnik, który identyfikuje i klasyfikuje najlepsze restauracje na świecie. Przewodnik Michelin istnieje od 1900 roku, natomiast najpopularniejszy symbol gwiazdek zastosowano po raz pierwszy w 1926 roku.
Ten czerwony przewodnik Michelin z 1900 r. został niedawno sprzedany na aukcji za 30 000 Euro (ok. 130 tys. zł) – © AFP-Relaxnews
Symbole oceny Michelin
Obecnie w czerwonym przewodniku Michelin znajdziecie trzy typy oznaczeń:
Gwiazdki – od do
– przyznawane są za walory smakowe potraw. Doceniane są szczególnie dania innowacyjne, wykorzystujące najnowsze techniki obróbki surowców. Bardzo wysoko cenione są także dania wykorzystujące lokalne i sezonowe produkty. Sztućce – od 1 do 5 sztućców (łyżka & widelec) – przyznawane za komfort restauracji: wystrój, jakość obsługi i atmosferę lokalu. Bib Gourmand – przyznawane są restauracjom z bardzo dobrym jedzeniem za niższą cenę. Symbol odnosi się do maksymalnej ceny trzydaniowego pełnego posiłku i uwzględnia ceny za podobne dania w innych lokalach w rejonie.
Polskie restauracje wyróżnione w czerwonym przewodniku
(aktualizacja: grudzień 2021)
W aktualnym przewodniku Michelin Main Cities of Europe, z Polski wyróżniono wyłącznie restauracje z Krakowa i Warszawy. Aktualnie w Polsce tylko 1 restauracja może poszczycić się gwiazdkę – jest to krakowska Bottiglieria 1881.
- Bottiglieria 1881 –
(od 2020) → patrz: relacja na IG @podrozekulinarne
- Atelier Amaro –
(od 2013-2021) → patrz: Najlepsza polska restauracja
- Senses –
(2016-2020) → patrz: Senses – Włoch zdetronizował Amaro

Warszawa
- Michelin Guide Poland: Rozbrat 20, Dyletanci, Concept 13, Bez Gwiazdek, Nolita, Mokotowska 69, Kieliszki na Próżnej, Europejski Grill, ELIXIR by Dom Wódki, Koneser Grill
- Bib Gourmand: Butchery & Wine, Szóstka, aleWino
Kraków
- 1 Star Michelin: Bottiglieria 1881
- Michelin Guide Poland: Szara, Szara Kazimierz, ZaKładka, Karakter, Hana Sushi, Nota_Resto by Tomasz Leśniak, Amarylis, Kogel Mogel, Pod Różą, Farina, Albertina, 3 Rybki, Enoteka Pergamin, Copernicus, Pod Nosem
- Bib Gourmand: Fiorentina, Zazie
