Skip to content

Foodsharing – podziel się jedzeniem w Krakowie

Pięćdziesiąt dwa kilogramy. To niechlubna liczba, która stawia nas na jednym z wysokich miejsc w Europie jeśli chodzi o ilość marnowanego jedzenia przez jedną osobę w ciągu roku (Banki Żywności, 2016). Łącznie w Polsce może się zatem marnować aż dziewięć milionów ton żywności. Dziewięć milionów ton!!

Chciałam to jakoś dobrze zobrazować, ale nie jestem w stanie. Setki ogromnych hałd żywności. Jakie mogą być przyczyny takiego stanu rzeczy? Pewnie nie zawsze wynika to ze złej woli, często po prostu kupujemy za dużo jedzenia i ono zdąży się przeterminować lub zepsuć zanim nadejdzie jego kolej w menu. Innym razem zostajemy z dużymi zapasami przygotowanymi z różnych okazji, jak święta czy imprezy.

W ostatni czwartek, w krakowskiej restauracji Veganic odbyło się spotkanie prasowe zorganizowane przez Foodsharing Kraków i firmę Electrolux. Przy (pysznym!) śniadaniu przygotowanym z resztek organizatorzy opowiedzieli o zjawisku marnowania jedzenia w Polsce i zaprezentowali program i aplikację Taste & Share, który podjęli w celu przeciwdziałania wyrzucaniu przez Polaków jedzenia.

Czy można jakoś zatrzymać takie błędne koło marnotrawienia jedzenia? Odpowiedź na szczęście brzmi: tak! Kilka lat temu w Niemczech narodził się ruch dzielenia się jedzeniem, czyli foodsharing. Co dla nas ważne, ruch jest już także aktywny nad Wisłą i w wielu miastach uruchomiono jadłodzielnie lub inne formy wymiany jedzenia (patrz: lista polskich jadłodzielni).

W Małopolsce organizacja Foodsharing Kraków wraz z firmą Electrolux uruchomiła dwie jadłodzielnie – jedną na Dolnych Młynów 10, w stróżówce zaraz przy bramie wjazdowej oraz na ul. Długiej 9 w Jordan Caffe. Czym w praktyce są jadłodzielnie? To miejsca gdzie udostępniono lodówki i półki  do których można dostarczyć nadmiarowe porcje jedzenia (musi być zapakowane firmowo i zdatne do zjedzenia). Mogą to robić osoby prywatne i firmy. W Krakowie w projekcie uczestniczą np. Piekarnia Mojego Taty czy Projekt Karma. Pozostawione produkty są dostępne dla wszystkich chętnych. Nie chodzi tu o zasobność portfela, ale o idee dzielenia się i niemarnowania.

Taste & Share

Grupa ludzi związana z Foodsharing Kraków i Electrolux uruchomiła także serwis i mobilną aplikację Taste & Share, której głównym założeniem jest szerzenie dobrych praktyk mających na celu przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności w Małopolsce. Uruchomiono stronę internetową – tasteandshare.pl z poradami i przepisami pozwalającymi ograniczyć marnowanie żywności. Dzięki niej dowiecie się dlaczego nie można mrozić dań z dużą ilością czosnku, czy obierki też można wykorzystywać i dlaczego nie warto korzystać z promocji typu: kup jedną sztukę a dostaniesz pięć. Sama aplikacja jest platformą pozwalającą na wymienianie się produktami spożywczymi bezpośrednio przez indywidualnych użytkowników z danego miasta. Powstała w październiku, więc jest tu jeszcze nowa i nie ma w swoich zasobach ogromnej liczby jedzenia, ale im więcej osób się o niej dowie tym szybciej będzie można korzystać z wymian w regularnym trybie. Apka dostępna jest na IOS w AppStore i na Androida w GooglePlay.

Nie przegap kolejnych wpisów. Zapisz się do newslettera.

%d bloggers like this: